main logo
2748

Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi

Te-ai întrebat vreodată ce se poate întâmpla în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi? Specialiștii îți vin în ajutor și îți explică beneficiile și contraindicațiile. Această plantă aromatică este plină de compuși bioactivi care pot fi benefici pentru sănătatea inimii și a sistemului imunitar.

Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare ziFoto: Shutterstock

Usturoiul este nelipsit din alimentația multor români. Cercetătorii au aprofundat beneficiile sale și au studiat impactul consumului de usturoi asupra organismului nostru, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi

Usturoiul are multe beneficii pentru sănătate. Totuși, ca orice aliment, usturoiul trebuie consumat cu măsură și nu trebuie făcut exces.

Conform studiilor, inflamația cronică poate dăuna imunității prin reducerea numărului de leucocite. Studiile au investigat efectele extractului de usturoi asupra organismului. Acest lucru se datorează în mare parte alicinei, un compus care conține sulf, prezent în plante precum ceapa și usturoiul.

O analiză a constatat că usturoiul ar putea avea efecte antivirale datorită compușilor numiți organosulfuri. Cercetătorii cred că usturoiul ajută la prevenirea pătrunderii și replicării virusurilor în celulele noastre.

Studiile arată că gestionarea nivelului de colesterol este importantă, deoarece colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Există numeroase dovezi științifice care atestă că usturoiul îmbunătățește nivelul colesterolului. Impactul usturoiului asupra sănătății imunitare, împreună cu potențialul său de a reduce nivelul colesterolului, ar putea contribui și la scăderea tensiunii arteriale.

O analiză din 2024 a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială care au luat zilnic peste 1200 mg de extract de usturoi maturat au redus semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.

Usturoiul îmbunătățește nu doar nivelul colesterolului, ci și nivelul glicemiei. Studiile au arătat că extractul de usturoi maturat a ajutat la stabilizarea zahărului din sânge prin influența directă asupra celulelor beta din pancreas. Aceste celule sunt responsabile de producerea insulinei, hormonul care controlează nivelul de glucoză din sânge.

Usturoiul este, de asemenea, o sursă de antioxidanți. Aceștia ajută la reducerea inflamației din organism. Există dovezi care sugerează că antioxidanții din extractul de usturoi pot reduce neuroinflamația, susținând funcția sănătoasă a creierului odată cu înaintarea în vârstă.

Usturoiul nu doar adaugă aromă preparatelor, ci aduce și nutrienți. Însă, întrucât cantitatea de usturoi pe care o consumăm de obicei este destul de mică, și aportul de nutrienți este limitat.

Cu toate acestea, usturoiul conține substanțe benefice pentru sănătate, cum ar fi vitamina C, zinc, fier, potasiu, magneziu și vitamina K.

Cum să încorporezi usturoiul în dieta ta

Usturoiul este un aliment de bază în bucătărie. Poți folosi usturoi întreg sau pudră de usturoi. Folosește-l pentru a condimenta legumele. Alternativ, dacă nu ai usturoi proaspăt, poți folosi pudră de usturoi. Acesta poate fi adăugat, de asemenea, în rețete cu orez. Usturoiul conferă o aromă deosebită și se potrivește bine cu majoritatea proteinelor și legumelor.

Poate fi folosit în rețete de curry sau în cele de salsa de casă. Salsa este una dintre cele mai subestimate metode de a consuma mai multe legume. În plus, usturoiul se potrivește de minune cu sursele de proteine. Se potrivește cu aproape orice tip de proteină: pește, pui sau vită. Usturoiul este o legumă comună în multe bucătării și a fost folosit ca remediu pe bază de plante timp de secole.

Este important de menționat că multe studii utilizează suplimente de usturoi. Din acest motiv, este dificil de știut dacă rezultatele studiilor se aplică și usturoiului folosit în gătit. Adăugarea unei cantități mari de usturoi în dietă poate oferi beneficii pentru sănătate, dar poate provoca și probleme, mai ales pentru persoanele cu sindromul intestinului iritabil.

Trebuie să fii atentă la consumul de doze mari de usturoi dacă iei medicamente pentru diabet, hipertensiune arterială, colesterol sau coagularea sângelui. Usturoiul are efecte antihipertensive, antidiabetice și de reducere a colesterolului. Înainte de a crește doza de usturoi este recomandat să te consulți cu medicul tău specialist.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării