main logo
4043

Ce se întâmplă cu adevărat când nu-ți speli părul suficient de des

Există ceva mai plăcut decât un duș lung și răcoritor într-o zi fierbinte de vară? Dar trebuie neapărat să-ți speli părul de fiecare dată? Și, mai important, e chiar necesar să-ți speli părul în mod regulat? Cât de des este recomandat să-ți speli părul pentru a-i păstra sănătatea, mai ales în sezonul cald?

Ce se întâmplă cu adevărat când nu-ți speli părul suficient de desFoto: Freepik.com

Renunțarea la șampon poate părea o metodă convenabilă de a economisi timp și bani, mai ales când zilele sunt pline și ai mai multe planuri în aer liber. Totuși, specialiștii în îngrijirea părului – inclusiv dermatologi și tricologi americani consultați de publicația Parade – atrag atenția asupra riscurilor de a elimina complet sau de a reduce prea mult frecvența spălării părului, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

„Alegerile mici, zilnice – mai ales când vine vorba de sănătatea pielii și a părului – au un impact major în timp. Ceea ce pare un gest nesemnificativ la început se acumulează și ajunge să-ți formeze rutina”, explică dermatologul Anna Chacon.

Potrivit dr. Chacon și altor experți, riscurile asociate cu spălatul insuficient al părului se pot aduna cu timpul – atât la propriu, cât și la figurat.

Iată ce se întâmplă cu corpul tău atunci când nu îți speli părul suficient de des, mai ales pe timpul verii, când transpirația și căldura pot accentua problemele scalpului.

Nouă lucruri care pot merge prost dacă nu îți speli părul în mod regulat

Dr. Anna Chacon explică faptul că unii oameni pot să nu-și spele părul timp de câteva zile, fără să observe efecte negative sau consecințe pe termen lung. Frecvența spălării variază în funcție de factori precum textura părului și originea etnică – de exemplu, persoanele cu păr afro-texturat își spală părul mai rar pentru a păstra uleiurile naturale și a menține sănătatea firului de păr.

Totuși, spune dr. Chacon, asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm complet la spălatul părului sau să întindem prea mult intervalul dintre spălări, mai ales dacă acest lucru nu se potrivește cu nevoile scalpului nostru.

„Faptul că nu îți speli părul poate afecta organismul în mai multe moduri, pentru că sănătatea părului este strâns legată de sănătatea scalpului”, explică ea.

Iată ce se poate întâmpla atunci când nu îți speli părul suficient de des.

1. Părul tău poate arăta și se poate simți gras

Un pic de „efort” în plus te poate ajuta să impresionezi la un proiect de serviciu — dar excesul de sebum pe păr sigur nu e imaginea pe care ți-o dorești.

„Atunci când nu îți speli părul, sebumul se acumulează într-o proporție care devine problematică. Avem nevoie de sebum – este o parte importantă a sănătății scalpului – dar trebuie menținut în echilibru. Fără spălare, sebumul acumulat poate da părului un aspect gras, neîngrijit”, explică Jess Poynter, tricolog clinic și fondatoarea Scalp Haven Hair Studio.

2. Părul tău poate deveni greu și încărcat

Excesul de sebum nu afectează doar aspectul părului – ci și senzația acestuia. Părul poate părea încărcat, iar capul și gâtul pot da impresia că fac un antrenament ușor de forță.

„Sebumul, în cantități normale, este benefic, dar atunci când devine excesiv, poate deveni o problemă… îngreunând firul de păr”, explică Alexia Donovan, directoarea serviciilor pentru clienți la Barber Surgeons Guild.

3. Firele de păr pot părea subțiri și lipite între ele

Revenind la aspectul vizual: chiar dacă părul se simte greu din cauza sebumului, asta nu înseamnă că va arăta voluminos – dimpotrivă.

„Atât spălatul prea frecvent, cât și cel prea rar pot face ca firele de păr să pară lipsite de strălucire și să se simtă uscate, greu de aranjat, alunecoase, ca niște sfori sau șuvițe lipite între ele”, explică Jess Poynter.

4. Pot apărea iritații ale scalpului

Dr. Anna Chacon spune că iritația este una dintre cele mai frecvente probleme observate la persoanele care nu își spală părul suficient de des. Scalpului i se poate declanșa o reacție de mâncărime sau inflamație.

Aceeași observație este susținută și de alți experți în îngrijirea părului.

„Scalpul poate deveni iritat dacă nu îți șamponezi părul suficient de des sau corespunzător. Acesta se poate inflama din cauza acumulării de murdărie, bacterii, sebum și produse cosmetice”, explică Sophia Emmanuel, tricolog, cosmetolog și ambasador al brandului de beauty V&Co.

Emmanuel subliniază că această problemă nu ține cont de tipul de păr – fie că este natural, tratat chimic sau texturat. Unul dintre marile beneficii ale spălării regulate este că permite scalpului să „respire”, eliberându-l de acumulările nocive.

5. Pot apărea coșuri și acnee, și nu doar pe scalp

Atunci când folosești șampon, îți cureți scalpul. Dacă sari peste acest pas, porii se pot înfunda – la fel cum se întâmplă când nu îți speli fața, avertizează dr. Chacon. Iar părul nu te va ajuta să ascunzi problema.

„Excesul de sebum de pe scalp poate migra spre față, favorizând apariția coșurilor de-a lungul liniei părului”, explică ea.

Ladosha Wright, tricolog, proprietară de salon și expert al brandului RevAir, completează că aceste erupții pot apărea și pe spate, mai ales dacă scalpul și părul nu sunt curățate suficient de des.

6. Scalpul tău poate începe să se descuameze

S-ar putea să observi fulgi albi pe scalp sau pe umeri, mai ales atunci când porți haine închise la culoare.

„Mulți pacienți vin cu mâncărimi și coji pe scalp – sau chiar cu dermatită seboreică – cauzate de excesul de sebum sau de înmulțirea ciupercii naturale de pe piele (Malassezia)”, explică Alexia Donovan.

Mătreața este o formă specifică, ușoară (dar deloc plăcută) de dermatită seboreică care apare la nivelul scalpului, iar lipsa spălării regulate o poate declanșa sau agrava.

„Deși nu este la fel de frecvent, mătreața și descuamarea pot apărea și din cauza spălării insuficiente. Unii oameni încep să aibă coji și fulgi atunci când lasă prea mult timp între spălări. Acest lucru poate fi cauzat fie de scărpinatul excesiv, fie de încercarea scalpului de a elimina singur celulele moarte”, adaugă dr. Chacon.

7. Părul tău s-ar putea „despărți” de tine

La propriu. „Dacă părul nu este spălat și pieptănat în mod regulat, acesta se poate încâlci, mai ales în zona cefei, ceea ce duce la ruperea și deteriorarea firelor”, explică Alexia Donovan.

8. Poți începe să pierzi păr

În cazuri mai severe, ai putea observa că începi să pierzi din ce în ce mai mult păr. „Foliculii de păr înfundați pot duce la căderea părului”, avertizează Gretchen Friese, tricolog la BosleyMD.

Tricologii descoperă uneori că persoanele care nu își spală părul suficient de des suferă de o afecțiune numită foliculită — inflamația foliculilor de păr — care poate contribui la pierderea podoabei capilare. Emmanuel adaugă că lipsa spălării (sau spălarea superficială) poate agrava această inflamație deja existentă. Murdăria, sebumul și bacteriile fac restul.

9. Părul tău ar putea începe să miroasă neplăcut

Faptul că nu îți speli părul poate deveni o experiență… multisenzorială — mai ales pentru cei din jur.

„Sebumul și transpirația pot face ca părul să capete un miros neplăcut”, explică Gretchen Friese, tricolog la BosleyMD.

Cât de des ar trebui să-ți speli părul

Da, spălarea părului este importantă — dar asta nu înseamnă că trebuie să o faci zilnic. Dr. Anna Chacon spune că frecvența ideală diferă de la o persoană la alta și depinde de tipul de păr și de eventualele probleme pe care dorești să le tratezi.

În general? „O medie bună ar fi să-ți speli părul o dată la două-trei zile. Este un punct de plecare solid și o regulă de bază utilă”, explică ea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării