Când temperaturile urcă, și meniul trebuie adaptat. Vara este sezonul ideal pentru a ne hrăni mai ușor, mai colorat și mai sănătos.
În acest sens, medicului nutriționist Sergiu Munteanu recomandă un echilibru între fructe, legume și proteine ușoare, care să ne hidrateze și să ne mențină energia, fără să îngreuneze digestia, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Alimentația trebuie să se bazeze pe consumul fructelor și legumelor, în special în stare proaspătă. Ele sunt sezoniere și aduc maximă valoare nutritivă și calorică”, spune nutriționistul.
Totuși, el atrage atenția că fructele nu sunt o sursă importantă de proteine și nu trebuie consumate în exces din cauza conținutului de zahăr.
Doza zilnică recomandată de fructe este între 400 și 600 de grame. În schimb, legumele pot fi consumate în cantități mai mari: „Cu cât mai multe, cu atât mai bine”.
Pe lângă fructe și legume, organismul are nevoie de proteine pentru a-și păstra energia și pentru buna funcționare a metabolismului.
„Sursă bună de proteină vara putem găsi în pește, piept de pui, lactate — cum ar fi brânzeturile, iaurtul, chefirul — dar și ouăle sunt excelente. Combinația dintre proteină, fructe și legume este ideală pentru a ne hidrata corect și pentru a face față temperaturilor ridicate”, recomandă Sergiu Munteanu.
Specialistul mai subliniază că o dietă echilibrată ajută nu doar la menținerea greutății, ci și la susținerea imunității și a stării generale de bine.