Ce recomandă medicii pentru persoanele care ţin Postul Paştelui
Creştinii care respectă cu stricteţe Postul Mare sunt la jumătate de termen şi mulţi dintre ei deja îl resimt, prin diferite afecţiuni ale stării de sănătate.

Bineînţeles că cei care ţin acest post în întregime, cu toate rigorile şi canoanele, sunt cu spiritul împlinit, însă starea fizică şi de sănătate ar avea de suportat unele consecinţe. Astfel, pentru persoanele care postesc medicii ar avea unele sfaturi, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
Postul Paștelui sau Postul Mare reprezintă o perioadă de restricții alimentare aspre, care durează, în total 48 de zile, fiind o provocare atât din cauza acestora, cât și a suprapunerii acestora cu modificările sezoniere. În acest context, specialiştii vin cu un șir de sfaturi pentru populație:
– Nu recomandăm ca restricțiile alimentare din perioada postului să fie respectate de femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii mici, adolescenții, vârstnicii, persoanele care suferă de tuberculoză, diabet și boli metabolice, anemii și boli psihice".
– Fiți atenți la echilibrul nutrimentelor! În perioada postului avem obișnuința să consumăm mai multe produse făinoase, cartofi și zahăr. Însă, aceste produse ne oferă energie pentru o perioadă scurtă de timp și ne pot lăsa cu kilograme în plus. În schimb, orientați-vă spre consumul fructelor și legumelor de sezon (5 porții/zi), cerealelor integrale (2-3 porții/zi), nucilor și semințelor (30-40 grame/zi), uleiurilor nerafinate, presate la rece (4-5 lingurițe/zi). Totodată, baza oricărui rațion alimentar sunt proteinele – în post, proteinele animaliere (din carne, pește, ouă și lactate) pot fi înlocuite cu cele vegetale: leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, năutul), produsele din soia (brânza tofu, lapte din soia), semințele (de dovleac, floarea soarelui, chia, de in), nuci (migdale, arahide). Nu ezitați să adăugați treptat, pe măsura apariției, legumele și verdețurile de sezon (leurda, spanacul, urzica, ridichea), dar și să optați pentru rezervele de legume și fructe congelate.
– Alegeți cu precauție produsele alimentare cu marcajul „de post”. Urmăriți cu atenție etichetele produselor alimentare și fiți atenți, în special, la cantitatea de sare, zahăr și grăsimi (în special cele TRANS) din compoziție. Alegeți produsele cu cât mai puține ingrediente în compoziție, preferabil fără aditivi alimentari adăugați.
– Urmați și celelalte restricții din perioada postului, precum renunțarea la consumul de alcool și la fumat! – Faceți mișcare zilnic, minim 30 de minute, în special în aer liber, pentru a vă expune pielea razelor solare și a stimula sinteza vitaminei D!
– Treceți treptat la regimul de post și înapoi, la regimul echilibrat, cu produse de origine animală! Nu uitați că schimbările alimentare radicale sînt un stres pentru organism, iată de ce se recomandă moderația și renunțarea la extremele alimentare.
Sfânta sărbătoare de Paşti va fi duminică, 20 aprilie.
Știri.md amintește că creștinii ortodocși au intrat de luni, 3 martie, în Postul Paștelui, cel mai strict dintre cele patru. Acesta pregătește oamenii de sărbătoarea Paștelui. Astfel, timp de 40 de zile, credincioșii se vor abține de la lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. În această perioadă există și excepții, sunt doar două zile de dezlegare la pește - de Buna Vestire și de Florii.