Ce proprietăți și beneficii posedă leguma păstârnac
Păstârnacul este o plantă care aparține familiei Apiaceele, denumită și Umbelifere.
Leguma este o rădăcină albă, care seamănă cu un morcov. Păstârnacul se culege primăvara și iarna, după primul îngheț. Se cultivă în grădină sau crește spontan de-a lungul marginilor câmpurilor, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.
Din această legumă putem pregăti preparate sănătoase și originale. Păstârnacul este folosit, în principal, la prepararea piureurilor, a supelor și a garniturilor. Cea mai simplă metodă de prepararea a acestei legume este fierberea. Rădăcina de păstârnac are un gust acru și se mănâncă ca legumă după gătit. Frunzele de păstârnac seamănă cu pătrunjelul.
Păstârnacul de cultură conține de obicei aproximativ 80% apă, 5% zaharuri, 1% proteine, 0,3% grăsimi și 5% fibre vegetale. Păstârnacul este deosebit de bogat în săruri minerale, în special potasiu. De fapt, 100 de grame de păstârnac oferă aproximativ 375 mg de potasiu.
Este o sursă de vitamine B și vitamina C. Din păcate, vitamina C, prezentă în rădăcina crudă, se deteriorează odată cu gătirea. Majoritatea vitaminelor și mineralelor conținute în rădăcina de păstârnac se găsesc lângă coajă. Din acest motiv, păstârnacul trebuie gătit întreg sau curățat subțire.
În ceea ce privește consumul de păstârnac fiert, 100 de grame furnizează 71 de calorii, 4 grame de fibre, 5 grame de zaharuri, 1 gram de proteine și conțin 4% calciu, 22% vitamina C și 3% fier.
100 de grame de păstârnac fiert fără sare oferă 13 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E, 58 mcg de acid folic, 37 mg de calciu, 29 mg de magneziu, 367 mg de potasiu, 10 mg de sodiu și 1,7 mcg de seleniu. Păstârnacul, ca toate alimentele de origine vegetală, nu conține colesterol. Sarcina glicemică estimată pentru păstârnacul fiert este de 6.
Proprietățile și beneficiile păstârnacului
Consumul de păstârnac are mai multe beneficii pentru sănătate, în special, datorită prezenței antioxidanților cărora le sunt atribuite proprietăți antiinflamatorii, antifungice și anticancerigene.
Conținutul bun de fibre din păstârnac este util pentru prevenirea constipației și pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. Vitamina C, prezentă în păstârnac, este un antioxidant puternic, solubil în apă, care este ușor disponibil organismului.
Vitamina C ajută corpul să mențină țesutul conjunctiv, pielea, dinții și gingiile sănătoase. Proprietățile antioxidante ale păstârnac ne protejează de boli și de acțiunea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea.
Păstârnacul este, de asemenea, considerat benefic pentru conținutul său de vitamina K, vitamina E și acid folic. Păstârnacul este o sursă de potasiu, printre diferitele săruri minerale pe care le conține. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, contracarează efectele aportului excesiv de sodiu, care poate duce la hipertensiune arterială.
Consumul de păstârnac este recomandat pentru toate persoanele, fiind considerat sănătos. Excepție fac persoanele care au alergii la păstârnac sau la alimente vegetale din familia Apiaceele, care pot da naștere alergiilor încrucișate.
Consumul de păstârnac la persoanele sensibile poate declanșa sindromul de alergie bucală, cu mâncărime, roșeață a ochilor și senzație de arsură la buze și limbă. Persoanele care au alergii la nuci, smochine, morcovi și pătrunjel pot dezvolta sensibilitate încrucișată la păstârnac.