Ce povestesc voluntarii care au găsit fetița rătăcită în pădurea Căpriana
Pentru căutarea Andreei, fetița în vârstă de zece ani, dispărută în timpul unei competiții naționale în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, s-au mobilizat zeci de voluntari, polițiști și vânători. Lipsa copilei a fost remarcată atunci când ea nu a mai ajuns la linia de finiș a traseului pe care l-a avut de parcurs.

Fata trebuia să ajungă la ora 16:00 la linia de finiș, însă antrenorul său și-a dat seama că ea, de fapt, lipsește. Astfel, toți participanții au început s-o caute. Văzând că acțiunile lor nu sunt suficiente, la ora 19:15 au solicitat intervenția Poliției, transmite Știri.md.
La fața locului au ajuns două echipaje de Poliție, pompieri și voluntari. Aceștia au fost împărțiți pe echipe. După aproximativ zece ore de căutări, fetița a fost găsită și întoarsă părinților săi.
Președintele Federației Orientare Sportivă din Moldova, Andrei Golovei, a povestit în cadrul emisiunii „Life Moldove” că traseul pe care l-a parcurs Andreea a fost cercetat amănunțit.
„Poate la un moment dat i s-a părut că merge pe direcția corectă. Dacă sunt mai multe poteci poți să te încâlcești. Poate să fie partea de oboseală, greșeala cea mai obișnuită la orientare este de a pune harta invers. Asta bănuim, fiindcă am analizat traseul. Postul pe care ea l-a găsit ultimul era corect, dar a mers în direcția opusă, după care a coborât în vale și mai departe a mers.”
Fetița este originară din satul Chișcăreni, raionul Sângerei. În timpul liber, ea practică șahul și dansul, iar de două luni frecventează și secția sportivă.
„M-am gândit că trebuie să fie mai de sine stătătoare. Era mai molcuță la noi de felul ei și zic că, dacă o să se învețe să se orienteze pe hartă, va deveni mai de sine stătătoare. Problema este că ea e foarte timidă și foarte repede începe a plânge. Când m-a întrebat Poliția dacă ar putea să urce în vreo mașină străină, eu am spus că așa ceva nu poate să fie. Ea mai degrabă se va așeza sub un copac și va începe a plânge. Eu când am văzut-o nu îmi venea să cred”, mărturisește mama Andreei.
În jurul orei 02:00 noaptea, fetița a fost găsită. Alexandru Iorga, unul dintre voluntari, spune că încă nu-i vine să creadă că o fetiță atât de mică poate să dea dovadă de atât de mult curaj.
„Fetița nu era speriată. Noi strigam „Andreea”, „Andreea” și ea a zis: „Eu sunt aici”. Ea, când a venit, m-a întrebat: „Ce ai în mână?”. Noi ne-am mirat cum ea nu a aruncat harta. Ea a stat cu ea în mână în tot acest timp. Ea spunea că a găsit două puncte, mai trebuie încă trei. Era într-o vestă scurtă, în încălțăminte de sport. Era îmbrăcată ca de zi. Ziua a fost cald. Seara s-a lăsat frig. Așa fetiță curajoasă, să meargă singură prin pădure, să nu se piardă... S-au pierdut mai tare maturii care au căutat-o. Eu cred că este o fire puternică”, susține Alexandru Iorga.
Fetița a fost găsită la aproximativ opt kilometri distanță de zona de concurs.
„Mergând cu lanternele, la un moment dat am stabilit cu colegii că, dacă ținem toți lanternele aprinse, peste o oră sau două nici noi nu vom avea lumină. Am hotărât ca peste unul să le stingem. În momentul în care mergeam și o strigam pe nume, s-a auzit parcă un răspuns mai firav: „Sunt aici”. Ne-am oprit brusc, era o liniște totală. Am mai strigat o dată „Andreea”. Ea a mai răspuns și ne-am îndreptat spre partea în care s-a auzit. Ea era pe drum, se deplasa, venea spre noi. Ea avea harta în mână”, relatează un alt voluntar.
„Am luat fetița, am învelit-o cu hainele pe care le aveam în dotare. Mă simțeam ca un părinte și am luat-o în brațe. Căldura sufletească o va liniști. Am hotărât cu colegii să mergem, dar nu știam în ce direcție”, povestește el.
Fata a fost transportată la Spitalul Raional Strășeni pentru examinare medicală, apoi a mers acasă cu tatăl ei. Mama Andreei spune că fata a primit consiliere psihologică, iar la moment starea ei este satisfăcătoare.
„Eu plângeam, doar eu știam ce e în capul meu. Dar ea era zâmbitoare. Ea a văzut că s-a obosit, afară se întuneca și s-a pus sub un copac. A tras măicuța peste piciorușe ca să nu-i fie frig și mi-a spus că se ruga cineva să o găsească și a adormit. Nu la mult timp după ce s-a trezit, ea a văzut lanternele. Și-a auzit numele. A înțeles că pe ea o caută”, zice mama Andreei.
Președintele Federației Orientare Sportivă din Moldova, Andrei Golovei, a explicat că fiecare copil este instruit teoretic și practic înainte de a participa la asemenea competiție. Totuși, afirmă el, astfel de incidente se pot întâmpla, iar copila este un adevărat exemplu de curaj.
„Trebuie să cunoști sistemele de orientare sportivă. Este un set de simboluri pe care, la antrenamentele teoretice, antrenorul le explică copilului: „Acesta este râu și ce înseamnă fiecare simbol pe o hartă”. După ce a făcut cunoștință cu setul de simboluri deja începe în terenuri să învețe să poată găsi obiectele de pe hartă și invers. Când antrenorul consideră că copilul este pregătit, acesta poate să participe la competiție. Ei primesc o hartă unde sunt mai multe cerculețe numerotate într-o anumită ordine și sunt pe repere distinctive, pentru copii”, explică Andrei Golovei.
Amintim că fetița în vârstă de zece ani, originară din Sângerei, a dispărut sâmbătă în timpul unei competiții naționale desfășurate în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni. Aceasta a fost găsită în viață în jurul orei 02:00, la aproximativ 20 de kilometri de locul dispariției.
Ea fusese dată dispărută în jurul orei 16:00, moment în care organizatorii competiției au observat că nu a ajuns la punctul de finiș. Competiția sportivă, la care luau parte 150 de copii și 50 de adulți din mai multe localități, a început la ora 13:00.
În misiunea de căutare au fost implicaţi atât oamenii legii, salvatorii, cât şi mai mulţi voluntari.
După cele întâmplate, mama fetiţei a transmis un mesaj de mulţumire persoanelor implicate în operaţiunea de căutare.