main logo
3400

Ce pedeapsă riscă cei care s-au ținut de tradiție și au furat porți

Au vrut să impresioneze fetele nemăritate, dar s-ar putea alege cu amenzi în loc de ursite. Poliţia a înregistrat 20 de cazuri de furturi de porţi din partea gospodarilor care nu s-au lăsat impresionaţi de una dintre cele mai cunoscute tradiţii dedicate Sfântului Andrei.

Ce pedeapsă riscă cei care s-au ținut de tradiție și au furat porțiFoto: Simbol

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, cele mai multe plângeri au fost depuse în centrul şi nordul R. Moldova, iar din cele 20 de porți furate, oamenii legii au reușit să găsească 11, transmite Știri.md cu referire la Publika.media.

Astfel, câte două cazuri au fost înregistrate în Fălești, Florești, Anenii Noi şi Ungheni, iar în raioanele Dondușeni, Drochia, Sângerei, Bălți, Glodeni, Șoldănești, Telenești şi municipiul Ialoveni a fost depusă câte o singură plângere.

Chiar dacă aşa spune tradiţia, furtul poate fi pedepsit, iar Codul penal prevede în acest caz amendă de până la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la doi ani.

Obiceiul persistă în mai multe localități din R. Moldova, iar potrivit tradiției, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, pețitorii fură porțile gospodăriilor unde locuiesc fete nemăritate și le duc mai departe de casă. A doua zi, dis-de-dimineaţă, părinţii şi fetele merg în căutarea lor, iar acesta este interpretat ca un semn de simpatie.

Amintim că creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, pe Sfântul Apostol Andrei. 

Potrivit tradițiilor, noaptea de Sfântul Andrei este una magică. În această noapte spiritele se arată lumii. În ajun, gospodinele obişnuiesc să pună grâu la încolţit pe farfurioare, pentru a estima semnele anului viitor, fetele fac vrăji de ursită, printre care se numără şi turta lui Andrei. Fiecare îşi coace turta pe vatră şi apoi o mănâncă, aşteptând peste noapte voinicul, care va veni în vis să-i dea apă.

De asemenea, un obicei specific pentru Moldova este faptul că tinerii scot porțile de la gospodăriile fetelor nemăritate. În special, această tradiție se respectă în sate, unde tinerii se înarmează cu instrumente speciale și merg la scos porțile. 

În această zi, creștinii ortodocși spun o rugăciune specială, care sună astfel:

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm:

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor.

Amin”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării