main logo
1679

Ce efecte neașteptate pentru sănătate și mediu au palmierii

Palmierii, dincolo de aspectul exotic și luxuriant, au anumite beneficii pentru mediu, dar și pentru sănătate.

Ce efecte neașteptate pentru sănătate și mediu au palmierii

Palmierii fac parte dintr-o familie de plante numită Arecaceae și, deși este posibil să aveți în minte o imagine vie a unei scene clasice de plajă tropicală, poate nu știți că există de fapt peste 2000 de tipuri diferite care cresc în climatele calde din întreaga lume, de la pădurile tropicale la deșerturi, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Palmierii plantați de autoritățile locale din România în diverse localități creează controverse de fiecare dată. Ultimul exemplu vine de la București, acolo unde primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat că a plantat mai mulți palmieri și că pune plamieri la intrarea pe Autostrada Soarelui.

Negoiță va planta mai mulți palmieri la pasajul de la Pallady, la intrarea pe Autostrada Soarelui, care ar urma să fie deschis traficului în câteva săptămâni. Palmierii vor fi plantați în ghiveci.

Palmierii, utilizări medicinale

Planta posedă multe proprietăți medicinale și farmacologice, fiind utilizată pe scară largă în antichitate în Ayurveda, sistemul indian de medicină.  Este folosită pe scară largă în India ca substanță care creează dependență în scopul mestecării, după nicotină, alcool, tutun în lume.

Părțile plantei (frunze, fructe, rădăcină, semințe/nuci) conțin mulți compuși bioactivi majori, cum ar fi compuși polifenolici, alcaloizi (arecolină), flavonoide, taninuri, proteine, fibre, grăsimi etc. care are o valoare medicinală benefică pentru tratarea și vindecarea diverselor boli/disfuncții, cum ar fi diabetul, bolile gastrointestinale, prevenirea ulcerului, bolile de inimă, tulburările sistemului nervos central (depresie, convulsii) și prezintă, de asemenea, diverse activități farmacologice, printre care se numără activitatea antiinflamatorie, antiprotozoară, antioxidantă, antialergică, de vindecare a rănilor etc., iar extractul de palmier areca și de nuci este util și pentru prepararea multor produse medicinale și cosmetice naturale.

Fructul de palmier, efecte asupra sănătății

Numeroși cercetători au studiat au arătat că fructul de palmier Areca conține mulți constituenți bioactivi majori datorită prezenței acestor constituenți bioactivi este benefic pentru tratarea și vindecarea multor boli și posedă diverse activități farmacologice, cum ar fi:

- activitate antiinflamatoare

- proprietate antioxidantă

- proprietate psihoactivă

- a activitate de vindecare a rănilor, anti-îmbătrânire

- utilă pentru tratamentul diferitelor boli și afecțiuni, cum ar fi diabetul, boli cardiace, boli hepatice, prevenirea ulcerului, tumori, utilă în tratamentul hiperlipidemiei, îmbunătățirea comportamentului sexual (utilizat ca stimulent), tulburări ale sistemului nervos central precum depresia, hipertensiune arterială.

Palmierii, efect asupra mediului înconjurător. Ce beneficii vom avea să-i vedem pe drumul spre mare

Palmierii sunt, de asemenea, printre cele mai comune specii de arbori din pădurea amazoniană. În unele zone tropicale, însă, ele lipsesc cu desăvârșire.

Pădurile, în special pădurile tropicale, au un rol major în reglarea climei.

Palmierii sunt diferiți din punct de vedere evolutiv, morfologic și fiziologic de ceilalți arbori. De fapt, palmierii sunt mai strâns înrudiți cu ierburile decât cu arborii "normali". 

Aceste diferențe nu numai că pot afecta estimările noastre privind absorbția și stocarea carbonului în pădurile tropicale, dar au și un impact asupra răspunsului acestor păduri la schimbările climatice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării