Ce bucate vor pune pe masă gospodinele din nordul țării de Crăciunul pe stil vechi
Miros îmbietor de sarmale, piftie și friptură în satele din nordul țării. Gospodinele fac bucate alese pentru masa de Crăciun. Femeile spun că fac totul în ajun, ca mâncarea să fie proaspătă și așteaptă cu nerăbdare ziua de mâine, pentru a se așeza la masă cu toată familia.

„În ajun de Crăciun facem tradiționala mâncare sarmalele, pentru aceasta ne trebuie morcov prăjit, ceapa, cărniță și orezul. Până ce am pregătit umplutura, pregătim frunzele de varză murată, scoatem de cu seară și îl punem în apă rece ca să scoată oleacă acrimea”, transmite Știri.md, cu referire la tvn.md.
Cât sarmalele fierb gospodina pregătește celelalte bucate pe care le va pune pe masă.
„Răcitura, am tăiat cucoș de casă și punem la fiert, fierbem vreo șase ore, ca să fie răcitura prinsă mai bine. Și am făcut salate, salatele fiecare iubește într-un mod aparte, eu u fac după o rețetă oarecare, fiecare își face rețeta lui. Am făcut bătute din carne de porc, am făcut pârjoalele tot din carne de porc. Am copt o găină caldă. Știu că iubesc toți găina caldă. Și am făcut niște rulade din piept de găină, cu castravete murat la mijloc, îi foarte gustos”, a spus Zinaida Grițunic, locuitoarea satului Sofia din raionul Drochia.
Creștinii au intrat pe 28 noiembrie în postul Crăciunului. Ultima zi a Postului Nașterii Domnului, numită ajunul Crăciunului, este, de obicei, zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiază, iar în alte zone se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nașterea Domnului.