main logo
675

CCRM: Evidența produselor în școli și grădinițe este netransparentă

Lipsa unor reglementări clare privind cantitatea de alimente, dar și lipsa de transparență în evidența produselor sunt principalele deficiențe constatate de Curtea de Conturi într-un audit privind prestarea serviciilor de alimentație în grădinițe și școli, desfășurat la sfârșitul anului trecut. Potrivit instituției, deși autoritățile au făcut pași importanți în remedierea problemelor dezvăluite de auditul precedent, din 2020, multe lacune persistă și afectează calitatea meselor oferite copiilor.

CCRM: Evidența produselor în școli și grădinițe este netransparentăImagine simbol

Curtea de Conturi a semnalat, de asemenea, practici contabile necorespunzătoare și lipsa transparenței în gestionarea cantinelor școlare. Încasările erau efectuate în numerar, fără utilizarea echipamentelor de casă și control, iar evidența contabilă a produselor alimentare utilizate sau comercializate nu includea toate datele, susține auditoarea publică principală, Aurelia Usatîi. Potrivit ei, acest lucru a generat riscuri privind nedeclararea integrală a veniturilor de către întreprinderile municipale și de stat care prestau servicii de alimentație, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„Auditul a constatat că instituțiile de educație timpurie raportează aceleași date privind cantitatea și tipurile de produse alimentare consumate atât către centrele de sănătate publică, cât și în sistemul informațional de management în educație. Această dublare a raportărilor implică un efort administrativ suplimentar și crește riscul neconcordanțelor în datele furnizate”, a declarat Aurelia Usatîi. 

La nivelul municipiului Chișinău, autoritățile au făcut pași importanți pentru modernizarea alimentației în școli, inclusiv prin reorganizarea sistemului și suplimentarea alocațiilor zilnice pentru fiecare copil cu trei lei, a declarat viceprimara Angela Cutasevici. Totuși, auditul a evidențiat că întreprinderile municipale, inclusiv din capitală, nu țin o evidență contabilă clară a serviciilor, ceea ce complică verificarea costurilor și a conformității produselor cu meniurile pentru elevii din clasele I-IV. Angela Cutasevici a menționat că autoritățile municipale vor implementa recomandările Curții de Conturi pentru a remedia aceste deficiențe.

„Putem împărtăși experiența noastră și de acțiunile pe care le-am avut, pentru că într-o anumită etapă noi am implementat o platformă electronică de raportare și am avut două instituții de educație timpurie în sistem de pilotare ca să vedem cum sunt achiziționate produsele alimentare, cum sunt raportate. Deci, a fost un exercițiu foarte complex ca să vedem într-adevăr cum să îmbunătățim sistemul de alimentație. Și trebuie să clarificăm toate cheltuielile aferente pentru farfuria copilului. Asta e foarte important”, afirmă Angela Cutasevici. 

Ministerul Educației și Cercetării finalizează în prezent un sistem unificat de raportare privind alimentația în instituțiile de învățământ pentru a evita neclaritățile în privința datelor raportate către entitățile responsabile. Finalizarea sistemului și implementarea acestuia sunt planificate pentru toamnă, susține șefa Direcției management în învățământul general, Viorica Negrei.

„Raportarea este stabilită pentru jumătate de an pentru instituțiile de învățământ preșcolar. Deci, pentru această perioadă de raportare, luna iunie urma să fie reglementată fără a putea fi exclusă. Dar, la finalizarea dezvoltării sistemului și la finalizarea reglementării intervenției ANSP în sine, ordinul va fi revizuit pe segmentul necesar ce urmează instituțiile de învățământ preșcolar să le întreprindă”, spune Viorica Negrei.

Auditul Curții de Conturi relevă faptul că, din cele 48 de recomandări formulate, 32 au fost implementate complet, cinci parțial, iar restul rămân o provocare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării