main logo
985

Cazul Stoianoglo la CEDO: Curtea Europeană a cerut explicații Guvernului

Curtea Europeană cere explicații de la Guvernul R. Moldova în cazul dosarului procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo.

Cazul Stoianoglo la CEDO: Curtea Europeană a cerut explicații GuvernuluiFoto: știri.md

Despre aceasta anunță avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, transmite Știri.md.

Potrivit avocatului, ”Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale”. 

”De asemenea, Curtea Europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

La fel, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu al lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa (de procuror general) pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.

Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo și l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” cele în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislației internaționale sau domestice, dacă acest caz abordează situații morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

Curtea Europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanți ai autorităților Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetența celor care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că și-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut prin operarea modificărilor la legea procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneția, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo, care a decis să păstreze independența procuraturii și să nu instrumenteze cazuri la comandă politică.

Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor.

În contextul ultimelor știri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană în care rolul justiției va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetățenii să fie privați de această perspectivă din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo și care se împotrivesc evoluției Republicii Moldova pe principiile unui stat de drept”, a declarat avocatul.

De menționat că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în luna octombrie 2021. Acesta este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz în serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent, favorizarea unui grup criminal organizat, dar și încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării