main logo
3731

Cazul Budurin: Casă pe teren public și ani de procese în judecată

Petru Budurin, unul dintre cei mai longevivi funcționari din administrația publică a municipiului Chișinău, actual director al Întreprinderii Municipale „Liftservice”, este din nou în atenția publicului. Timp de peste două decenii, familia acestuia a deținut și exploatat un spațiu comercial construit pe un teren public, transformat între timp în sursă de venituri semnificative – niciodată declarate oficial.

Cazul Budurin: Casă pe teren public și ani de procese în judecatăColaj: Știri.md

În cadrul unei investigații, jurnaliștii de la Anticoruptie.md scriu că deși a fost demis de mai multe ori pentru abuz în serviciu, Budurin a revenit de fiecare dată în funcție, uneori în urma deciziilor instanțelor de judecată. Astăzi, el se află implicat într-un nou proces cu Primăria, în urma unei sesizări privind utilizarea ilegală a unei autospeciale pentru transportul unor materiale la domiciliul său, transmite Știri.md.

În 2003, soția funcționarului, Svetlana Budurin, prin ÎI „Lelica-Benzari”, obține dreptul de a închiria un teren de 0,022 de hectare pe strada Anton Crihan din Chișinău, aproape de intersecția cu Valea Dicescu. Oficial, scopul era „construcții”, dar locul ales era de fapt o trecere pentru pietoni.

La doar 100 de metri de locuința familiei, terenul devine rapid șantier. În 2006, se obține autorizație de construcție, iar în 2007 încep lucrările. Potrivit martorilor, inclusiv vecinilor, casa s-a construit cu implicarea autospecialelor și a resurselor Primăriei: cisterne, camioane, echipamente electrice și chiar angajați publici. Procesul a fost monitorizat direct de Petru Budurin, la acea vreme vicepretor.

„Oricine venea să oprească lucrările se ciocnea de legitimația lui Budurin. După aceea plecau. Era evident că autoritățile închideau ochii”, susține Valeriu Gârleanu, locatar din zonă.

În 2010, clădirea de 130 m2 cu două etaje și mansardă este finalizată. Ulterior, devine proprietatea familiei Budurin, prin firma soției. Încercările fostului primar Dorin Chirtoacă de a anula contractul de arendă și autorizația de construcție au eșuat în instanță.

Deși spațiul a fost închiriat constant în ultimii 15 ani – pentru masaj, îngrijirea sprâncenelor, coffee shop sau încălțăminte – veniturile nu apar în nicio declarație de avere a funcționarului. Doar în 2025, după 22 de ani, imobilul apare oficial în declarația lui Petru Budurin, ca fiind dobândit de soția sa în 2024, cu o valoare cadastrală de peste un milion de lei.

Potrivit experților imobiliari, chiria lunară pentru spațiul de pe strada Crihan 9/1 este estimată la circa 2.000 de euro. Chiar și așa, în ultimele declarații oficiale, Budurin raportează doar pensia soției – 31.440 de lei anual – fără să menționeze activitatea economică a firmei „Lelica-Benzari”.

„În octombrie 2023, o autospecială a Î.M. Liftservice, condusă de Budurin, este surprinsă aducând la domiciliul acestuia ramele de geamuri demontate de la sediul întreprinderii. CNA a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu. Mai mulți angajați ai întreprinderii au confirmat că geamurile au fost transportate la indicația directorului, fără proceduri de casare, fără acte și fără comisie. În instanță, Budurin a negat totul, invocând că geamurile au fost duse de un paznic, prieten al familiei, care avea chei de la curte. În ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) încetează procesul contravențional, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea dosarului, criticând superficialitatea analizei din prima instanță”, scriu jurnaliștii de la Anticoruptie.md.

Petru Budurin a fost demis de trei ori din Primărie – în 2008, 2014 și 2019 – pentru abuzuri, absențe nemotivate și nesoluționarea petițiilor. De fiecare dată, instanțele l-au repus în funcție. În 2021, a câștigat și daune de aproape jumătate de milion de lei din partea Primăriei.

În 2022, a fost numit director interimar al Î.M. „Liftservice” de către actualul primar Ion Ceban. Ginerele său, Mihai Furculiță, face parte din echipa edilului și este pretor al sectorului Râșcani.

„E cu rădăcini adânci în Primărie, din perioada Urecheanu. Am încercat să scap de el cât am fost primar, dar nu am reușit”, a declarat Dorin Chirtoacă pentru Anticoruptie.md.

După peste două decenii, o casă ridicată pe un trotuar din Chișinău, pe un teren public obținut de soția unui funcționar, devine în sfârșit proprietate declarată. Nu în urma vreunei anchete sau sancțiuni, ci printr-un contract de donație semnat între firmă și beneficiar.

Citește întreaga investigație pe anticoruptie.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării