main logo
986

Cazul Braguţa: Procurorul a contestat demiterea sa. Decizia CSP

Consiliul Superior al Procurorilor a respins contestașia procurorului Ivan Filimon împotriva deciziei Colegiului de disciplina și etică prin care a fost demis din funcția de procuror, ca urmare a gestionării defectuoase a dosarului lui Andrei Braguța.

Cazul Braguţa: Procurorul a contestat demiterea sa. Decizia CSPCazul Braguţa: Procurorul a contestat demiterea sa. Decizia CSP. Foto: captură video

Procurorul poate să atace decizia Consiliului în instanța de judecată.

Colegiul Disciplinar a luat decizia de a-l demite pe Ivan Filimon la 21 decembrie 2017, din cauza erorilor pe care acesta le-a comis în gestionarea dosarului lui Andrei Braguța, tânărul care a decedat, în luna august, în custodia statului, după ce procurorul Filimon  a cerut mandat de 30 de zile de arest pentru acesta, acuzându-l că a lovit un polițist. Nu se cunosc motivele exacte și încălcările imputate procurorului Ivan Filimon pentru care a fost luată această decizie pentru că hotărârea Colegiului Disciplinar nu a fost încă făcută publică, scrie ZdG.

Vineri, 19 ianuarie 2018, Filimon a contestat hotărârea luată de Colegiu, dar Consiliul Superior al Procurorilor a decis respingerea ei. Astfel, demiterea lui Ivan Filimon a devenit oficială. Acesta poate însă contestat hotărârile luate în interiorul procuraturii în instanța de judecată, la Curtea Supremă de Justiție.

Filimon era procuror din 2012, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției cu media 8.98. În scurta sa carieră de acuzator de stat, Filimon a lucrat la Procuratura Buiucani, apoi la Procuratura Ungheni, ulterior ajungând la Oficiul Ciocana din cadrul Procuraturii Chișinău. În 2014, cu prilejul aniversării a XXII-a de la formarea Procuraturii R. Moldova,împreună cu alți colegi, Filimon, activând la Procuratura Ungheni, era decorat cu diplomă de onoare de gradul III. Un an mai târziu, a primit calificativul „atestat” după ce i-au fost verificate cunoștințele teoretice și practice, primind gradul de clasificare ordinar, jurist de rangul II.

Marți, 16 ianuarie, și judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis, în luna august 2017 în arest pe Andrei Braguța, tânărul decedat ulterior în penitenciar, a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim.  Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării