main logo
9087

Cazul bisericii din Ghidighici. Prima reacție a lui Maxim Melinti

Parohul bisericii din Ghidighici a venit cu o reacție, după ce Mitropolia Moldovei a acționat în judecată biserica pe care o reprezintă.

Cazul bisericii din Ghidighici. Prima reacție a lui Maxim MelintiImagine simbol

Maxim Melinti califică încercarea Mitropoliei de a pretinde la Biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” drept o acțiune „ilegală” și „imorală”. Clădirea îi aparține neamului și comunității, spune Maxim Melinti, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Preotul Maxim Melinti a confirmat pe 21 martie că Mitropolia Moldovei a acționat în judecată, pe 18 martie, „comunitatea religioasă Parohia Ortodoxă din satul Ghidighici”, pretinzând asupra Bisericii ,,Acoperământul Maicii Domnului”, datorită faptului că lăcașul de cult este inclus în „Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat și declarate monumente de istorie și cultură”, conform unei hotărâri a Parlamentului din 1993.

Parohul bisericii spune că a aflat că Mitropolia a acționat în judecată biserica din satul Ghidighici din presă. El a explicat public de ce consideră acțiunea Bisericii Ortodoxe din Moldova ca fiind „ilegală”.

„1 Fiindcă proprietar a unei clădiri bisericești, sunt credincioșii din parohie, întreaga comunitate – fiindcă ei aduc sursele de venit, ei contribuie la achitarea facturilor de gaz/lumină/apă, etc.

2 Pe parcursul anilor în care Mitropolia Moldovei a gestionat Patrimoniul Cultural (Bisericile) conform Contractul de colaborare încheiat între Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, Sectorul Sinodal Construcții, Restaurări şi Picturi nu s-a interesat niciodată de starea de conservare a Bisericii, de necesitățile privind restaurarea, conservarea lăcașului de Cult din Ghidighici.

3 Acte confirmative precum că Mitropolia Moldovei ar fi contribuit cu mijloace financiare la restaurarea, conservarea Bisericii (patrimoniului statului și nu a Mitropoliei Moldovei) nu există”.

Astfel, spune Maxim Melinti, orice pretenție a Mitropoliei Moldovei față de patrimoniul statului, în acest caz față de biserica din Ghidighici, sunt nule.

„Orice inițiativă legală de a pretinde asupra Bisericii din Ghidighici este ilegală și imorală. Dacă Mitropolia Moldovei are pretenții asupra Lăcașului de Cult, să prezintă acte doveditoare că această, entitate religioasă, a contribuit la întreținerea, reconstrucția și/ sau restaurarea Sfintei Biserici, dar ele nu sunt. Restaurarea și conservarea Sfintei Bisericii s-a datorat jertfei și mijloacelor financiare colectate din comunitatea, care au contribuit regulat/ lunar/ semestrial/ anual. Clădirea unei biserici aparține neamului și comunității, cea care zi de zi financiar și fizic întreține acest sfânt locaș, cea care achită facturile, cea care zilnic participa la viața liturgică, misionară și administrativ-gospodărească, filantropică etc”, a mai explicat parohul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării