Cauza incendiului de la Cimișlia, încă necunoscută: Ce spun martorii
Șaptesprezece hectare de grâu și alte 43 de hectare de miriște din Cimișlia au fost mistuite de flăcări. Incendiul s-a produs în după-amiaza zilei de luni, în satul Bogdanovca Nouă. Patru echipe de pompieri și salvatori s-au luptat cu flăcările și au reușit să salveze alte 30 de hectare semănate cu grâu. Deocamdată, cauza incendiului nu este cunoscută.
Foto: TRM
Incendiul a fost semnalat la ora 17:12, iar pompierii au reușit să localizeze focarul timp de jumătate de oră. Martorii spun că fumul era dens și vizibil de la distanță și, cel mai probabil, focul ar fi pornit de la o combină agricolă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Am văzut că au trecut trei mașini, după care trei de 112. O mașină de Poliție. Era fum mult. La început era un fum negru, după ce au venit pompierii, acesta s-a dispersat”;
„Am auzit că s-a aprins de la combină. Combina s-a aprins, a trecut peste drum și a ars. Vântul bătea în acea parte și tot grâul i-a ars omului”;
„Nu pot să spun nimic bun despre acest lucru. Trebuie să te asiguri câtuși de puțin. Sunt măsuri de prevenire, trebuie de luat tractor cu plug, să ai apă cu tine pe câmp, astfel se putea evita incendiul. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Se poate întâmpla cu oricine”, au spus oamenii.
Nici primarul orașului Cimișlia nu cunoaște cauza exactă a incendiului. El a declarat că este vorba despre un incident regretabil și le recomandă agricultorilor să dea dovadă de mai multă prudență pe viitor.
„Aș recomanda ca toți agricultorii, mai ales în perioada estivală, când este anunțat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat că este Cod Galben de caniculă, să fie precauți, să îndeplinească, să execute, să citească deciziile Comisiilor Situații Excepționale, care au avut loc până acum înainte de recoltare”, menționează Sergiu Andronachi.
În condiții de temperaturi ridicate, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de proporții. Astfel, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, precum și a locurilor de agrement. În timpul odihnei în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis. De asemenea,maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.