main logo
3092

Catlabuga, despre piața cărnii de porc: Panică nu trebuie să fie

Panică nu trebuie să fie, afirmă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, despre piața cărnii de porc în contextul focarelor de pestă porcină, depistate în ultima perioadă în Republica Moldova.

Catlabuga, despre piața cărnii de porc: Panică nu trebuie să fieFoto: moldpres.md

În urma unor ședințe cu producătorii și procesatorii de carne de porc, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a declarat că, în pofida anumitor îngrijorări privind riscul de lipsă a materiei prime, stocuri există pe piață, iar stabilitatea este monitorizată, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

„Panică nu trebuie să fie. Crescătorii sunt într-o situație mai dificilă, dar caută soluții pentru a asigura în continuare aprovizionarea pieței și pentru a evita eventuale majorări de prețuri”, a relevat ministrul.

Și purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a reiterat ieri că situația din localitățile unde au fost depistate focare de pestă porcină este urmărită cu mare atenție de toate organele abilitate.

„Autoritățile sunt pe deplin mobilizate, situația la această etapă este sub control, iar securitatea alimentară a țării nu este pusă în pericol. Sacrificarea porcilor infectați se face cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare, se lucrează la eradicarea focarelor și la acordarea de compensații fermierilor afectați”, a relevat Daniel Vodă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, la 17 martie, depistarea focarului de pestă porcină la Roșcani. Ulterior, un alt focar a fost confirmat la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni.

Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani și Telița, raionul Anenii Noi; două focare în satul Copceac, raionul Ceadâr-Lunga; un focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar la o fermă de porci din raionul Criuleni. 

În total, de la începutul anului curent, au fost identificate 31 de focare de pestă porcină africană, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării