Câți studenți învață la Academia de Teologie din Moldova
Formează noi generaţii de teologi, preoţi şi profesori de religie. În plus, contribuie la promovarea valorilor moral-creştine în societate.

Academia de Teologie din Republica Moldova este într-un proces continuu de transformare. Ca urmare, tot mai mulţi tineri aleg să studieze aici, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
La Academia de Teologie din Republica Moldova învaţă, acum, 266 de studenţi şi 27 de masteranzi.
„Noi vrem să-i educăm aici, să fie buni creştini. Cei care au absolvit, pot opta, atât ca să devină slujitori bisericeşti, diaconi sau preoţi, dar pot opta şi pentru a deveni profesori de religie”, a spus Andrei Oistric, preot, decan al Facultăţii de Teologie.
„Eu am ales Academia de Teologie pentru a-mi aprofunda cunoştinţele în domeniul teologic. Eu cred că oricare tânăr ar trebui să studieze câtuşi de puţin, despre Dumnezeu”, a menţionat Eugen Vultureanu, student al Academiei de Teologie.
Pentru ca şi absolvenţii de gimnaziu să poată studia acest domeniu, în cadrul Academiei a fost fondat Seminarul de Teologie. Elevii care au ales această cale spun că vor să fie mai aproape de Dumnezeu şi să devină buni creştini.
„Când am venit aici am început să studiez teologia şi chiar mi-a plăcut. Aici am cunoscut persoane care au făcut o mare schimbare în viaţa mea”, declară Maxim Talpă, elev al Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chişinău.
Absolvenţii Seminarului de Teologie obţin diplomă de bacalaureat, diplomă de specialitate teologică şi îşi dezvoltă abilităţile muzicale. Până în prezent, instituţia a fost absolvită de peste 400 de elevi. 300 dintre ei au devenit preoţi.
„Tot ce ţine de teologie nu face decât să coaguleze structura societăţii şi fără teologie nu putem da înainte. Astăzi satele sunt cam pustiite or preotul rămâne încă acea persoană care ştie să-i readucă acasă pe oameni, ştie să-i pună pe oameni în valoare”, susţine Eugeniu Pleşca, lector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.
Academia de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova a fost reînfiinţată în anul 1990, în urma restructurărilor din sistemul de învăţământ. Astăzi, în cadrul instituţiei activează clase liceale, facultăţi, laboratoare de cercetare ştiinţifică şi centre de perfecţionare.