main logo
654

Câte persoane au fost identificate fără un contract de muncă în 2024

Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat 3.088 de persoane fără un contract de muncă de la începutul anului 2024.

Câte persoane au fost identificate fără un contract de muncă în 2024Foto: Imagine simbol

Pentru a combate fenomenul muncii nedeclarate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat în noiembrie 2023 campania de monitorizare a muncii nedeclarate, care a avut un impact semnificativ, transmite Știri.md.

Doar în anul 2024, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a identificat 3.088 de persoane care lucrau fără un contract de muncă legal, ceea ce reprezintă 7% din totalul celor care muncesc la negru în Republica Moldova.

„Sunt mândru de reușitele inspectorilor onești și integri – au demonstrat că rezultatele pot fi palpabile, iar noi, ca stat, putem să le oferim mai multă protecție socială cetățenilor prin aceste controale și identificarea muncii la negru. Îmi doresc ca în 2025 să identificăm și mai multe persoane care trebuie legalizate și să le oferim șansa să fie angajați oficial, și să primească o protecție socială deplină, cu toate facilitățile, conform legii”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

În total, de la începutul anului 2024, ISM a efectuat controale la 2.299 de companii, la 741 (32,2%) dintre care au fost găsite persoane care lucrau fără un contract de muncă legal. Au fost verificate 20.119 persoane care lucrau în aceste companii și s-a depistat că 3.088, adică 15,3%, activau fără un contract de muncă legal. Acest fapt subliniază necesitatea continuării eforturilor de asigurare a respectării legislației muncii și protecției drepturilor angajaților. Dintre aceste persoane au fost legalizate 2.496 (80,8%) și urmează să fie legalizate și altele în perioada de prescripție.

Controalele se bazează pe companiile cu risc mai înalt de neconformitate, pentru a fi redusă presiunea pe angajatorii care se conformează. Principalele domenii vizate de controale sunt: comerț/HoReCa; construcții; instituții private de educație, agricultură, transport etc.

Munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării