Câte persoane au ajuns subiecți ai restricțiilor impuse de R. Moldova
La finele anului 2024, Lista națională a subiecților restricțiilor includea 4.556 de poziții, relevă Raportul anual 2024 privind măsurile adoptate de Republica Moldova în vederea punerii în aplicare a măsurilor restrictive internaționale.

Documentul a fost elaborat de Consiliul Interinstituțional de Supervizare (organ colegial, condus de premierul Dorin Recean) care, are rolul de asigurare a cadrului general de cooperare în domeniul introducerii din proprie inițiativă şi a punerii în aplicare în Republica Moldova a măsurilor restrictive internaționale, dar şi de a colecta informații, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Potrivit raportului, cele mai multe regimuri de măsuri restrictive internaționale la care a aderat Republica Moldova, au fost adoptate de Uniunea Europeană.
„În luna mai 2024, Republica Moldova a devenit prima țară care a semnat Parteneriatul de securitate și apărare cu UE. Anual, Republica Moldova participă la reuniunile Dialogului de securitate și apărare cu UE, precum și al Dialogului la nivel înalt în domeniul politic și de securitate”, se menţionează în raport.
Documentul relevă că în ultimii ani, rata de aliniere a Republicii Moldova la declarațiile și măsurile restrictive ale UE a crescut semnificativ – de la 64% în anul 2022 la 89% în anul 2023 și 91% în anul 2024.
În total, Republica Moldova s-a aliniat la 37 din 41 de regimuri de măsuri restrictive la care Uniunea Europeană a expediat invitații de aliniere, inclusiv la 5 din 6 regimuri de măsuri restrictive împotriva Federației Ruse, care au fost instituite de Uniunea Europeană.
Totodată în calitate de membru al mai multor organizații internaționale, Republica Moldova se aliniază la majoritatea inițiativelor internaționale și ale UE în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea rezoluțiilor relevante ale Adunării Generale a ONU, ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și ale Consiliului Europei.
La fel Modova s-a aliniat la regimurile de măsuri restrictive internaționale ale Consiliului de Securitate al ONU și la deciziile unilaterale ale Statelor Unite ale Americii, a Canadei și a Regatului Unit al Marii Britaniei și al Irlandei de Nord.
În consecinţă în decembrie 2024, Lista națională a subiecților restricțiilor conținea 4.556 de subiecți ai restricției, cu motivele includerii în listă a subiecților respectivi, precum și informațiile necesare identificării persoanelor fizice sau juridice vizate, în cazul în care aceste informații sunt disponibile.
În listă sunt 1.139 de persoane juridice, 3.351 de persoane fizice şi 66 nave maritime (toate din Iran) din mai multe state. Datele arată că cei mai numeroşi subiecţi ai restricţiilor sunt din Federaţia Rusă (ca urmare a agresiunii militare contra Ucrainei), urmată de Iran şi Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreenă).
Autorităţile susţin că în scopul digitalizării proceselor de evidență a Listei naționale a subiecților restricțiilor cât și creșterii gradului de eficiență a monitorizării implementării măsurilor restrictive internaționale, este planificată dezvoltarea Sistemului Informațional Automatizat ”Registrul măsurilor restrictive internaționale”.
Se estimează că aceasta va spori nivelul de implementare a deciziilor de punere în aplicare a sancțiunilor internaționale, va asigura o interconexiune între registrele electronice ținute de autoritățile cu competențe în domeniul implementării măsurilor restrictive și va îmbunătăți modul de colaborare interinstituțională.