Cât de gravă este problema dependenței de droguri în Moldova
Problema dependenței de droguri în Moldova este uriașă și se află cam la același nivel ca în Ucraina și Rusia. Dependența de droguri în Moldova diferă însă de cea din Europa prin faptul că acolo se consumă în principal marijuana și cocaină, în timp ce aici avem sărurile, care sunt un drog mai puternic și dau totul peste cap.

Despre acest lucru a vorbit video bloggerul moldovean Vladimir Karmanov, autorul canalului de Youtube „Вова Карманов”, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
El a realizat un film foarte interesant despre dependența de droguri în Moldova, care se numește „Sare și durere”.
Potrivit vloggerului, ne amintim de dependenții de droguri din anii '90 și știm că cele mai rele dintre acestea sunt heroina și toate celelalte.
„Dar nu, în ultimii ani la noi a apărut sarea. În Europa ea nu există. Se fabrică undeva în țările noastre și creează dependență extrem repede, aproape de la prima folosire sau de la a doua, a treia. Este o dependență foarte puternică. Ea duce la schimbări ireparabile în creier și în organism, în general, practic din prima dată la unele persoane”, a declarat Vladimir Karmanov.
Potrivit lui, cineva poate renunța la acest drog după câteva luni. Acest lucru îl pot face cei care au o voință puternică și al căror organism nu este încă distrus de sare. Aceasta se caracterizează prin cea mai rapidă dependență posibilă, preț ieftin și disponibilitate, dar consecințele sunt ireversibile. Dependenții care folosesc săruri, după un an, devin o cu totul altă persoană, pierdută în totalitate.
„În Europa se folosesc cocaina și marijuana, care, de asemenea, sunt rele, dar nu este sare, care e mult mai periculoasă”, a explicat autorul filmului „Sare și durere”.
El a recunoscut că, din păcate, în Moldova de cele mai multe ori sunt prinși doar distribuitorii, deși trebuie să se stopeze furnizarea și importul de droguri.
„Ce face Poliția? Prinde doar distribuitorii. Dar aceștia sunt pur și simplu niște băieți care vor să facă repede un ban și ei cu toții ajung la închisoare. Dar nu se schimbă nimic. Există doar o avalanșă de distribuitori care ajung la închisoare. Noi doar creăm oameni care au stat în pușcărie, care, fiind tineri și proști, au vrut să câștige bani. Se pare că noi creștem infractori, în timp ce dealerii înșiși nu sunt atinși, dar această situație trebuie schimbată”, a declarat Vladimir Karmanov.
El consideră că, pentru a lupta cu dependența de droguri, este necesar de luat măsuri preventive și de luptat împotriva alcoolismului.
În plus, părinții ar trebui să acorde mai multă atenție copiilor lor, stării acestora, să discute mai des, să înțeleagă cum funcționează drogurile, astfel încât să poată determina la timp dacă se întâmplă ceva straniu cu ei.