main logo
741

Cât de corect sunt retezați sau tăiați copacii din Chișinău

Cândva Chișinăul era considerat unul dintre cele mai verzi orașe din regiune, dar acum specialiștii nu cunosc nici măcar câți arbori cresc în Capitală, nemaivorbind de speciile acestora.

Cât de corect sunt retezați sau tăiați copacii din Chișinău

Din păcate, nimeni nu le duce evidența, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Orășenii, dar și ecologiștii tot mai des își pun întrebarea: oare cât de corect sunt retezați sau tăiați copacii din capitală? Oare copacii bătrâni și bolnavi trebuie defrișați definitiv?

Urmăriți în continuare un reportaj special despre spațiile verzi din Chișinău, realizat de reporterul Elena Vigovskaia. Câți copaci sunt în Chișinău? Răspunsul la această întrebare nu o cunosc nici măcar cei de la „Spații Verzi” – asociația care se ocupă nemijlocit de plantarea puieților, dar și de întreținerea copacilor din Capitală.

Nu există un inventar cadastral al copacilor din oraș. Se știe doar că numărul total al copacilor din parcuri și spațiile verzi este de aproximativ 22,5 mii. Cu toate acestea, decizii de genul despre câți copaci vor fi defrișați și câți dintre ei vor rămâne să mai trăiască se mai iau și în continuare. În acest an, vor fi tăiați 5 mii de arbori și numai 500 vor fi plantați.

O altă problemă o constituie modalitatea de tundere a copacilor, care, adesea este incorectă. Un exemplu izbitor îl găsim chiar în centrul Chișinăului, pe strada Vlaicu Pârcălab.

Aici este o alee întreagă de arțari uscați. Și asta – doar din cauza că au fost tăiați incorect, adică „sub ciot”. Trebuia aplicată o cu totul altă tehnică, care, dimpotrivă, ar fi stimulat vindecarea rănilor, ar fi evitat putrezirea și ar fi stimulat reînnoirea acestor copaci. Din păcate, însă, multe spații verzi din capitală deja au fost distruse din cauza acestor tehnici incorecte de tăiere.

Un alt motiv, din cauza căruia se reduce numărul de arbori este selectarea incorectă a soiurilor, spune specialistul Alexei Palancean. Bunăoară – castanii plantați vizavi de primărie se usucă. Mulți ar spune că aceștia se usucă din cauza caniculei, dar nu este așa. Dacă ar fi fost plantați castani roșietici, acest lucru nu s-ar fi întâmplat pentru că acest soi este mult mai rezistent decât castanul obișnuit, mistuit an de an de molii.

Pentru a salva copacii de acești dăunători, ei ar trebui tratați cu soluții chimice puternice, măsură extrem de scumpă și periculoasă. Un alt exemplu îl constituie teii tineri din Piața Marii Adunări Generale. Frunzele mici și vârfurile copacilor se usucă, și asta deoarece teiul este sensibil la gazele de eșapament din oraș, pe când soiul ”argintiu” le-ar fi tolerat. Exact același lucru se întâmplă și cu arțarii de lângă primărie. Sunt nenumărate exemple…

În Moldova nu există reglementări privind plantarea, protecția și îngrijirea spațiilor verzi. Tocmai din acest motiv, se întâmplă acest haos. Cu toate acestea, specialiștii spun că principalul motiv al situației actuale este industria construcțiilor, de pe urma căreia au de suferit copacii.

Ecologiștii afirmă că dacă chiar acum vor fi oprite toate încălcările de mediu, chiar și așa, ar fi nevoie de zeci de ani pentru a restabili statutul de oraș verde pe care altădată îl meritase pe bună dreptate Chișinăul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării