main logo
2865

Cât costă un vot? Oamenii din Dondușeni, între scepticism și demnitate

La 28 septembrie, cetățenii Republicii Moldova vor alege un nou Parlament. Oamenii din Dondușeni au păreri împărțite despre un subiect sensibil, dar actual în aproape fiecare campanie electorală: cumpărarea voturilor. Unii afirmă că astfel de practici nu sunt o noutate.

Cât costă un vot? Oamenii din Dondușeni, între scepticism și demnitateFoto: nordnews.md

„Cunosc foarte multe cazuri. Nu pot spune precis, dar cred că peste tot se practică corupția asta. De-atâta noi avem ce avem, nu-i ceva nou și nu doar este la noi în Republica Moldova”; „- Oamenii votează așa cum trebuie să voteze. Dar să ia bani… - În Dondușeni au fost asemenea cazuri? - N-am auzit”; „- Sigur că e ceva rău. - De ce? - Deoarece este o manipulare, într-un fel”; „Eu cred că fiecare are părerea lui. Să îți vinzi țara ar însemna să iei bani”, spun oamenii, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Întrebați direct dacă și-ar vinde votul, mulți afirmă că nu ar face asta pentru nimic.

„- V-ați fi vândut votul pentru o oarecare sumă de bani? - Nu. - De ce? - Este votul meu personal și asta este dorința fiecărui om și în legislația Republicii Moldova este stipulat negru pe alb.”

„- Nu, eu nu mă vând. - De ce? - Deoarece sunt om.”

„- Eu, de auzit, nu am auzit. - Există o sumă pentru care v-ați vinde? - Nu știu, depinde. - Dacă vine cineva mâine la poartă și vă spune să luați un milion pentru a vota pentru un candidat? - Nu. - N-ați fi luat banii? - Nu. - De ce? - Că am dreptul la alegerea mea.”

„Sincer să spun, da [n.r. – mi-aș vinde votul]. Cred că nimeni nu îmi va oferi așa ceva.”

Experții avertizează că metodele de corupere a alegătorilor se diversifică.

„Noi vedem și sisteme de a-i ajuta pe cei care sunt acum în vizorul organelor de drept. Am văzut și reclamații că ar fi avocați angajați pentru aceștia. Este clar că ei vor încerca să diversifice acest tip de încărcări. Vedem acum un val de noi influenceri apăruți inclusiv pe rețelele de socializare, TikTok, Facebook, în care pretinși susținători ai acestor partide vin cu critici asupra procesului de integrare europeană, asupra altor partide și așa mai departe”, a transmis Andrei Curăraru, expert în politici publice WatchDog.

Potrivit Poliției, după alegerile prezidențiale și referendumul din toamna anului 2024 au fost documentate cel puțin 140.000 de cazuri de corupere electorală.

Pentru a preveni astfel de cazuri, cetățenii care sunt martori sau victime ale tentativelor de corupere electorală sunt îndemnați să le raporteze imediat la numărul unic de urgență 112, să depună o plângere la cea mai apropiată Secție de Poliție sau să sesizeze direct Centrul Național Anticorupție (CNA).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării