Cât costă pământul în satele din nordul R Moldova: Ce spune un expert
În fiecare an, pe 22 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Pământului — o ocazie de a reflecta nu doar la grija față de mediu, ci și la valoarea pe care o acordăm solului pe care pășim. În nordul Moldovei, pământul agricol capătă din ce în ce mai multă importanță economică și socială. Dar cât valorează, în realitate, un hectar? Cum s-au schimbat lucrurile în ultimii ani? Și ce diferențe sunt între satele îndepărtate și zonele de lângă orașe?

Pentru a înțelege mai bine dinamica pieței terenurilor agricole, Teodor Cilipic, expert – evaluator la Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Soroca va explica, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.
Cât valorează, în medie, un hectar de teren agricol în satele din nordul Republicii Moldovei?
Potrivit lui Teodor Cilipic, prețul variază în funcție de poziționare și accesibilitate, dar media se încadrează între 60.000 și 100.000 de lei pentru un hectar. Este un interval larg, dar reflectă realitatea pieței, unde fiecare hectar se negociază în funcție de detalii concrete: cât de aproape este de un drum asfaltat, cât de fertil este solul, cât de accesibil e pentru tehnica agricolă.
S-a observat o creștere sau o scădere a prețurilor în ultimii ani?
Tendința este clară: prețurile au crescut. Expertul spune că această majorare este influențată de mai mulți factori, începând cu inflația generală din economie, dar și de schimbările legislative care aliniază Republica Moldova la cerințele europene. În plus, pământul devine o investiție mai atractivă într-un context economic instabil — oamenii îl văd ca pe o resursă sigură și de viitor
Cum diferă prețurile între zonele rurale și cele periurbane, cum ar fi cele de lângă Soroca?
„Diferențele pot ajunge chiar și la 30-50% în favoarea zonelor periurbane”, precizează Teodor Cilipic.
Citește și: Ziua Planetei Pământ 2025: Ce semnifică evenimentul sărbătorit anual.