main logo
559

Casa Ucraineană, gazda unei ceremonii în cinstea victimelor foametei

În curtea Casei Ucrainene, astăzi 29 noiembrie, ora 16:00, a avut loc ceremonia „Aprindeți o lumânare a memoriei”, organizată de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova (CNUM).

Casa Ucraineană, gazda unei ceremonii în cinstea victimelor foameteiFoto: NCUM

Scopul evenimentului a fost de a aduce un omagiu memoriei și durerii victimelor Holodomorului din Ucraina în 1932-1933 și ale Foametei din Moldova în 1946-1947, precum și de a sensibiliza opinia publică cu privire la aceste tragedii, transmite Știri.md.

„Holodomorul din Ucraina din 1932-1933 și foametea din Moldova din 1946-1947 se numără printre cele mai teribile tragedii care au lăsat o urmă de neșters în memoria popoarelor ucrainean și moldovean”, spun reprezentanții Casei Ucrainene.

Ceremonia a început cu aprinderea lumânărilor la instalația „Zidul Memoriei”. Cu lumânările în mâini, cei adunați au onorat memoria victimelor cu un minut de reculegere. Totodată, a fost recitată o rugăciune memorială.  

O atenție deosebită a fost acordată mărului - un simbol al Holodomorului.  

De menționat că spre sfârșitul ceremoniei, invitații au lăsat o lumânare aprinsă la „Zidul memoriei” și au luat câte un măr - un simbol al speranței, al memoriei și al vieții. Evenimentul s-a încheiat cu proiecția unui film documentar despre Holodomor.  

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai misiunilor diplomatice, ai bisericilor, ai organizațiilor neguvernamentale și internaționale, precum și ai instituțiilor de învățământ. 

  • Oazu Nantoi, membru al Parlamentului Republicii Moldova, și-a exprimat implicarea prin cuvintele: „Memoria Holodomorului va ajuta Ucraina să învingă și să reziste!” 

  • Reprezentantul Ambasadei Ucrainei în Moldova, Olesia Yurchenko, a menționat: „În timpul anilor Holodomorului în Ucraina, 18 oameni au murit în fiecare minut”. 

  • Președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Dmytro Lekartsev, și-a exprimat recunoștința față de „toate cele 32 de state care au recunoscut Holodomorul drept genocid și, în special, este recunoscător Parlamentului Republicii Moldova, care la 24 noiembrie 2022 a adoptat în unanimitate această decizie”. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării