main logo
105492

„Casa” Maiei Sandu din Chișinău: Cine e de fapt proprietarul imobilului

Timp de mai multe zile, în spațiul public din R. Moldova sunt distribuite informații precum că Maia Sandu și-ar fi construit în perioada 2020-2023 o casă în comuna Trușeni, Chișinău. Deși mai multe voci susțin că imobilul i-ar aparține Maiei Sandu, șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel, a declarat că informațiile sunt false, iar casa este, de fapt, a surorii sale, Veronica Sandu.

„Casa” Maiei Sandu din Chișinău: Cine e de fapt proprietarul imobiluluiColaj: Știri.md

Pe 6 februarie, bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat un articol intitulat „Despre Casa Președintei”. Acesta a scris că, în videoclipul publicat de Maia Sandu cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, președinta „ne-a salutat din casa ei dintr-o suburbie a Chișinăului”, iar în imobil al locui mama sa, transmite Știri.md.

În aceeași postare, Luchianiuc prezintă și o altă casă, care se află în vecinătate și pe care i-o atribuie surorii Maiei Sandu, Veronica Sandu. Eugen Luchianiuc nu a indicat adresa, însă a punctat că locuințele se află pe aceeași stradă cu locuința lui Veaceslav Negruța, consilier al președintelui în domeniul economic.

Pe 7 februarie, bloggerul a venit cu rectificări asupra informațiilor distribuite, precizând că locuința pe care i-a atribuit-o Veronicăi Sandu nu-i aparține, de fapt, acesteia.

Potrivit datelor cadastrale analizate de Zdg.md, casa atribuită Maiei Sandu este, de fapt, a surorii sale, Veronica Sandu, iar cealaltă se află în proprietatea unei familii care nu are nicio legătură de rudenie cu familia președintelui.

Datele cadastrale mai arată că Veronica Sandu a cumpărat terenul încă în 2014, iar potrivit imaginilor din satelit, construcția imobilului surorii președintelui a început în 2020. În noiembrie 2020, când Maia Sandu era aleasă în funcția de președinte, imobilul era deja ridicat, dar nu avea acoperiș, chiar dacă bloggerul menționează că „nu era nici urmă de casă”.

Casa despre care Luchianiuc a scris inițial că este a Veronicăi Sandu, iar ulterior că nu, este în proprietatea a doi soți, bărbatul fiind originar dintr-o localitate din raionul Strășeni.

Jurnaliștii de la Zdg.md l-au sunat și pe bărbatul al cărui nume figurează în actele cadastrale ca fiind proprietarul casei atribuite familiei Sandu. Acesta a precizat că familia sa locuiește acolo și că, momentan, casa nu este dată în exploatare, însă nu a vrut să comenteze informațiile distribuite pe Internet.

„Casa este a mea. De fapt, e lot de pământ, pentru că nici măcar nu e dată în exploatare. Restul, toate prostiile pe care le scriu bloggerii pe Internet nu mă interesează și nu vreau să am de-a face cu ele. Atât cât pot spune este că această casă este proprietatea mea, nu trăiește altcineva în ea decât eu și familia”, a afirmat bărbatul.

La scurt timp, șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel, a venit cu o reacție în care a precizat că Maia Sandu deține un apartament în Chișinău, pe care l-a declarat oficial.

„Președintele are un apartament în Chișinău, pe care l-a declarat oficial. Sora președintei are o casă într-o suburbie pe care a construit-o cu bani munciți cinstit și pe care îi poate justifica până la ultimul bănuț. Toate proprietățile președintei sunt reflectate în declarația de avere – altele nu există și nici nu pot exista. Minciunile lansate în ultima perioadă și care vor continua au un singur scop – să denigreze imaginea doamnei președinte, să slăbească încrederea cetățenilor în ceea ce facem și, în final, să ne distrugă calea spre pace și bunăstare. Să nu credem toate aberațiile și să nu lăsăm ca aceste grupări care acționează după reguli banditești să ajungă la conducere și să aducă haos și dezordine în Moldova”, se arată în reacția Președinției.

Deși informațiile distribuite în mediul online au fost calificate de reprezentanții Președinției drept minciuni, în spațiul public au continuat să fie distribuite informații precum că acea casă ar aparține Maiei Sandu, iar jurnalista Natalia Morari a spus în cadrul unui video că Serviciul de Protecție și Pază de Stat ar monitoriza nonstop acele case și ar avea grijă de familia președintelui R. Moldova.

Totuși, Natalia Morari se întreabă câți ani a muncit sora Maiei Sandu la Viena pentru a aduna banii necesari pentru a construi acea casă, menționând că imobilul a fost construit în perioada 2020-2023, asta deși terenul pe care se află locuința este în proprietatea Veronicăi Sandu încă din 2014.

Contactat de Știri.md, Adrian Băluțel a spus că afirmațiile Nataliei Morari sunt niște minciuni, exact ca și cele despre casa surorii președintelui, iar Serviciul de Protecție și Pază de Stat nu oferă protecție niciunui membru al familiei Maiei Sandu.

„Cândva, un jurnalist cu nume și credibilitate, Natalia Morari, acum nu se sinchisește să fabrice noutăți false de cea mai proastă calitate! Discursul, pe care ea într-un moment de optimism îl numește jurnalistic, degradează rușinos și acum a ajuns la nivelul zvonurilor de mahala. Supărați că știrea bombă cu casa inexistentă a Președintei nu a prins la public, coloană a șasea, sau șestiorcile Kremlinului, au inventat deja un nou fals - un imaginar POST DE PAZĂ, care chipurile ar fi fost instalat lângă casa surorii președintei - lucru fals și pe care vor trebui să și-l asume integral”, a declarat Adrian Băluțel.

În acest sens, reprezentantul Președinției a acuzat-o pe Natalia Morari că încearcă să distrugă relațiile dintre R. Moldova și Ucraina și lansează falsuri în spațiul public, „fabricate la Moscova”.

Cel mai grav, însă, e faptul că Natalia Morari și toată armata de anonimi pro-Kremlin de pe rețelele de socializare încearcă din răsputeri să certe Republica Moldova cu Ucraina lansând în spațiul public falsuri neghioabe fabricate la Moscova. O spun nu doar oficialii noștri, dar și cei din Ucraina. Însuși Podoleac, consilierul Președintelui ucrainean, a declarat astăzi că informații despre așa-numita filare a diplomaților ucraineni sunt false și reprezintă o încercare primitivă a Kremlinului de a certa două țări. Bun, întrebarea care ne frământă e: al cui joc îl face cu disperare Natalia Morari. În ale cui interese acționează, mințind pe șleau urmăritorii săi? Ale Moscovei? Ale oligarhilor fugari? Ale hoților de miliarde? Sau ale tuturor la un loc?”, a conchis Băluțel.

Știri.md amintește că, în declarația de avere, Maia Sandu a menționat că în 2023 a obținut un salariu de 263.407 lei de la Președinție și o diurnă pentru deplasările peste hotare în sumă de 95.289 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării