main logo
1726

Care sunt diferențele dintre Paștele ortodox și cel catolic

De ce Paștele ortodox și cel catolic nu se sărbătoresc întotdeauna în aceeași zi? Dacă te-ai întrebat vreodată de ce prietenii tăi catolici spun „Hristos a înviat!” cu câteva săptămâni înainte ca familia ta să pregătească ouăle roșii, ei bine, totul are legătură cu calendarele și astronomie. De aici vin și diferențele dintre aceste sărbători.

Care sunt diferențele dintre Paștele ortodox și cel catolicFoto: diez.md

Pentru a înțelege care sunt diferențele dintre Paștele ortodox și cel catolic, am discutat cu Andrei Popa, absolventul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

„Paștele se sărbătorește în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară”, explică Andrei.

Totuși, se folosesc calendare diferite:

- catolicii folosesc calendarul gregorian (cel pe care îl folosim azi cu toții, introdus în 1582);

- ortodocșii folosesc calendarul iulian (mai vechi, cu 13 zile în urmă față de cel gregorian).

Această diferență de calendar face ca data Paștelui să varieze, uneori cu o săptămână, alteori cu aproape o lună. 

„În plus, ortodocșii au o regulă: Paștele ortodox nu trebuie să fie înainte de Paștele evreiesc (Pesah), pentru a păstra ordinea evenimentelor biblice. De aceea, în unele cazuri, Paștele ortodox poate fi cu o săptămână, două sau chiar mai mult după cel catolic”, precizează absolventul de la teologie.

Iată care sunt diferențele dintre aceste două sărbători.

Slujbele din noaptea de Paște sunt importante pentru ambele biserici, dar se desfășoară puțin diferit:

- la ortodocși, slujba de Înviere începe în jurul orei 00:00. Credincioșii iau lumină și cântă „Hristos a înviat!”;

- la catolici, slujba de Paște începe mai devreme, adesea sâmbătă seara. Ei au o slujbă specială numită Vigilia Pascală, care include aprinderea lumânării pascale și citiri din Biblie.

Postul Paștelui

Pe toată durata postului ortodox, creștinii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. 

În unele zile aceștia au „dezlegare la pește”, respectiv, pot consuma acest aliment.

Pentru creștinii catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși.

Postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului enoriașii să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală. În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește. 

A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești.

Durata sărbătorii

- Ortodocșii sărbătoresc Paștele timp de 40 de zile, până la Înălțare. În toată această perioadă se spune „Hristos a înviat!”.

- Catolicii sărbătoresc Paștele timp de 50 de zile, până la Rusalii. 

Joia mare

- În ritul ortodox, Joia Mare este ziua în care se pregătesc ouăle roșii și se face Denia celor 12 Evanghelii (o slujbă bisericească).

- La catolici, Joia Mare este marcată de spălarea picioarelor, un gest făcut chiar de Papa în unele cazuri, care amintește de umilința lui Iisus.

Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în aceeași zi. Aici puteți vedea pe ce dată va fi sărbătorit Paștele în următorii șapte ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării