main logo
3560

Carantină la o grădiniță din Chișinău. Mai mulți copii au scarlatină

Carantină la o grădiniță-creșă din sectorul Botanica al Capitalei.

Carantină la o grădiniță din Chișinău. Mai mulți copii au scarlatină

Mai mulți copii s-au îmbolnăvit, iar o grupă a fost închisă pentru carantină, transmite Știri.md.

Este vorba despre grădinița-creșă nr.49, iar părinții sunt alarmați de faptul că în instituție nu este niciun lucrător medical, și susțin că micuții nu sunt examinați și din acest motiv s-ar fi îmbolnăvit mai mulți.

Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport al sectorului Botanica, Ion Musteață, a confirmat faptul că este scarlatină în grădiniță.

Deasemenea, Musteață a declarat că în total sunt 8 cazuri de îmbolnăvire, iar copiii bolnavi au vârstele de 4 și 5 anișori.

Primul caz a fost depistat sâmbătă, 13 aprilie, iar o grupă a fost închisă la carantină.

În grădiniță au fost deja efectuate controale, iar în grupa închisă urmează a fi făcute unele modificări, inclusiv schimbarea utilajelor tehnice.

Totodată, în fiecare dimineață în instituție vine câte un lucrător medical pentru a examina micuții, însă nu este vorba despre un angajat al grădiniței, ci o persoană dinafară.

Și responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au confirmat pentru Știri.md cazurile de scarlatină.

Copiii sunt sub supraveghere medicală și epidemiologică, 3 fiind internați în stare satisfăcătoare, iar ceilalți 4 sunt sub supravegherea medicului la domiciliu.

Directoarea Grădiniței-creșă nr. 49 din sectorul Botanica nu a răspuns la telefon pentru a comenta situațiile de îmbolnăvire și lipsa unui personal medical.

Scarlatina este o boală infecțioasă, contagioasă și epidemică (mai ales la copii), care se manifestă prin febră, dureri de gât și o erupție roșie pe tot corpul, urmată de descuamare.

Perioada de incubație durează de obicei 3-6 zile, dar se poate scurta până la o zi sau se poate extinde până la 12 zile.

Simptome:

1. Boala debutează cu febră, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și vărsături.

2. Copilul e agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit.

3. Ganglionii locoregionali (cei de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului) sunt măriți și dureroși la pipăit.

4. Elocvente sunt modificările specifice ale limbii: în prima zi aceasta prezintă un depozit alb-slăninos (“limbă de porțelan”), în a doua zi se descuamează dinspre margini spre bază, în a treia zi are vârful descuamat, în a patra zi e descuamată total și capătă o culoare zmeurie, apoi, în perioada de convalescență se reepitelizează (se acoperă de un strat de celule noi), situație cunoscută cu termenul de “limbă lăcuită”.

5. Erupția, cauzată de toxina eritrogenă secretată de streptococ, se instalează după 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor, la plicele de flexiune și mai ales la plica cotului, unde apare o linie transversală, ușor hemoragică (semnul Pastia).

6. Pe față, bolnavul prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, care contrastează cu roșeața pomeților, aspect descris ca “masca lui Filatov” sau “facies pălmuit”.

7. După un interval de 7-14 zile, apare descuamarea furfuracee (cu fulgi ca de tărâțe) la nivelul feței și lamelară (în foițe) la nivelul extremităților.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării