Căpșune crescute cu grijă la Copanca. Povestea unui tânăr agricultor
Viorel Gavriluță este un tânăr agricultor din satul Copanca, care gestionează o mică afacere cu căpșune. A studiat piața, a muncit mult și acum se bucură de rezultate.

„Afacerea a început din 2014, după căsătorie, și banii cumva s-au investit într-o plantație mică de căpșuni, de 30 de ari... În 2015 au apărut și serele”, spune Viorel Gavriluță agricultor, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
A avut nevoie de ceva timp, ca să înțeleagă ce presupune această activitate, ca să-ți aducă profit.
„Cunoștințele, vă pot spune, că au apărut de la părinți, pentru că aveau câteva rânduri pe lângă casă... Toată experiența vine de la sine, din an în an. Este crescută fără adaosuri, este crescută cu o rotație prin teren, cu siderare, fără adaosuri de minerale, azot... La ha ajunge în jur la 30 de tone natural”, a menționat bărbatul.
Se mândrește că e printre primii care propun cumpărătorilor, la început de sezon, fructe autohtone delicioase.
„De câțiva ani, de vreo 4 ani, am găsit o schemă cum de ieșit cu prima căpșună din câmp deschis cel mai devreme și, iată, noi de obicei ieșim cu cele care-s din seră. Căpșuna este crescută cu grijă... cu inimă deschisă”, a adăugat Viorel.
Cultivă două soiuri - „Marmelada” și „Clery”.
„Diferența dintre ele este enormă. După venit e același lucru”, a specificat agricultorul.
Din păcate, anul acesta, din cauza înghețurilor, nu va obține recolta pe care a contat.
„Nu am avut nici o primăvară ca asta, a fost un îngheț de cinci zile la rând... Asta e o pierdere totală de 40%, care, la prețul de acum, este destul de mare”, spune Viorel Gavriluță.
Din lipsa forței de muncă, a fost nevoit să reducă suprafața cultivată - de la 6 hectare, la aproximativ 3.
„Nu avem cu cine lucra, dar la cules, la un ha, îți trebuiesc în jur de 20 de oameni. Dar la 6 ha, vă dați seama cât”, a menționat bărbatul.
Părinții îl susțin în toate, în special mama. Pentru că ne plac căpșunele, e bine să le cumpărăm de la antreprenorii autohtoni, care muncesc mult, pentru a ne oferi produse ecologice.