main logo
3577

Caniculă și lipsă de ploi: Sudul țării este cel mai afectat de arșiță

Prima lună de vară s-a remarcat printr-un deficit accentuat de precipitații, iar meteorologii anunță că nici începutul lunii iulie nu aduce schimbări semnificative. Deși nu califică fenomenul drept secetă, Serviciul Hidrometeorologic de Stat susține că insuficiența de precipitații este de 70 la sută. Cea mai gravă situație se atestă în sudul țării. Pe lângă lipsa de precipitații, prognozele arată temperaturi de până la 35 de grade, fiind emis Cod Galben de caniculă.

Caniculă și lipsă de ploi: Sudul țării este cel mai afectat de arșițăFoto: moldova1.md

Un tablou dezolant poate fi văzut în satul Cioc-Maidan din autonomia găgăuză. Aici, lacul care cândva se întindea pe o suprafață de peste 60 de hectare a secat complet. Au rămas doar plasele de pescuit lăsate la întâmplare și peștii care au pierit în lipsa apei, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Acest lucru indică faptul că lacul este foarte înnămolit, trebuie curățate izvoarele, să fie deschise. Există un canal foarte mare aici, pornește din Ciucur-Mingir și de-a lungul lui sunt multe izvoare. Dacă mergem la capătul lacului, vom vedea că izvoarele încă sunt active, nu s-au uscat complet”, povestește primarul satului Cioc-Maidan, Oleg Constandoglo.

Cu situații similare se confruntă și alte localități din autonomie. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, bazinele seacă din mai multe cauze, principala fiind lipsa precipitațiilor.

„O mulțime de bazine acvatice au secat. În special în satele Cioc-Maidan și Congazcic. Altele sunt în stare critică, mai mult de jumătate sunt secate. La Beșalma, Chirsova, Cotovscoe și în multe alte sate”, menționează șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului de la Comrat, Nicolai Ghercioglo.

În luna iunie, cantitatea maximă de precipitații a fost de 15 milimetri, departe de norma de 70 de milimetri.

„Pot să spun că ultima dată din toată perioada de observație, așa situație a fost în anul 2022, ceea ce se atestă o dată la 40 de ani așa cantități de precipitații puține. Conform datelor de la toate măsurătorile care s-au făcut, noi putem să spunem că la momentul actual nu avem secetă în Republica Moldova. Doar în sudul țării au fost cantități de precipitații mai joase, de aceea se mai simte un pericol, dar pe moment nu avem secetă”, afirmă Aliona Rotari, șefa Secției Climatologie, SHS.

De menționat că, până pe 8 iulie, este valabil Codul Roșu de scurgere scăzută de apă în râurile din țară. În acest caz, agenților economici și populației li se recomandă să consume apa rațional. Totodată, din cauza temperaturilor ridicate și a deficitului de precipitații, se menține pericol excepțional de incendii, fiind emis un Cod Galben în acest sens, valabil până pe 10 iulie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării