Canicula poate fi fatală pentru animale: Ce măsuri trebuie întreprinse
Temperaturile înalte pot cauza animalelor stres termic, iar proprietarii acestora au obligația de a întreprinde măsuri pentru a le proteja, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Asigurarea unui adăpost corespunzător și hidratarea suficientă a animalelor sunt cruciale pe timp de caniculă, susțin specialiștii.

Printre măsurile obligatorii pe care fermierii trebuie să le întreprindă în zilele fierbinți se numără asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să le protejeze de razele ultraviolete nocive, precum și asigurarea unor cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ și calitativ, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Potrivit lui Vitalie Carauș, șeful adjunct al Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul ANSA, pentru o hidratare suficientă, vacile urmează să fie asigurate cu 38-52 de litri per zi, caii – între 20 și 45 de litri/zi, porcii – între 4 și 11,5 litri/zi, ovinele – 6 litri/zi, iar păsările – 0,5 litri pe zi.
De asemenea, proprietarii sunt îndemnați să evite exploatarea animalelor folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară în intervalul 12:00-18:00, dacă temperatura exterioară depășește 25 de grade Celsius.
ANSA mai recomandă proprietarilor să verifice echipamentele de adăpare, furajare și ventilație, pentru a se asigura că acestea funcționează, dar și să asigure echipamente de rezervă, în special sisteme de ventilație și generatoare de energie electrică.
Menționăm că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de caniculă, valabil pentru sudul și centrul R. Moldova, în zilele de 7 și 8 iulie. Luni și marți, maximele vor urca până la 38 de grade Celsius. În nordul R. Moldova, termometrele vor indica până la +35 de grade Celsius.