Când va accesa Moldova primele fonduri de preaderare: Ce spune Recean
În perioada 2028-2034, Republica Moldova ar putea primi fonduri europene de preaderare, a anunțat premierul Dorin Recean. Potrivit prim-ministrului, viitoarele resurse financiare destinate Republicii Moldova sunt discutate în acest moment de către oficialii europeni.

Premierul a subliniat că sprijinul UE, în valoare de 1,9 miliarde de euro, va stimula economia Moldovei cu cel puțin 5% anual și va pregăti țara pentru integrarea economică europeană, inclusiv prin crearea de premise pentru a accesa fonduri și mai mari, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Noi acum am accelerat integrarea și negocierile cu UE, iar din 2028 vom putea beneficia de bugete și mai mari, care sunt discutate acum la Bruxelles”, a spus Recean.
Fondurile de preaderare au fost instrumente financiare nerambursabile oferite de Uniunea Europeană țărilor candidate din Europa Centrală și de Est pentru a le sprijini în procesul de pregătire pentru aderare. Acestea au vizat alinierea la standardele UE în domenii precum legislația, economia, infrastructura și agricultura.
Principalele programe de preaderare pentru țările care au aderat la UE, inclusiv România, au fost:
- PHARE: A sprijinit reforma instituțională, armonizarea legislației și consolidarea administrației publice. A fost utilizat pentru proiecte în domenii precum justiția, educația și dezvoltarea IMM-urilor.
- ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare): A finanțat proiecte majore de infrastructură în transport (drumuri, căi ferate) și mediu (managementul apelor, deșeurilor). De exemplu, în România, ISPA a susținut modernizarea rețelelor de apă și canalizare.
- SAPARD (Programul Special de Preaderare pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală): A sprijinit modernizarea agriculturii și dezvoltarea zonelor rurale, inclusiv prin investiții în ferme, procesarea produselor agricole și infrastructura rurală.
Aceste fonduri au fost active începând cu anul 2000 și au fost esențiale pentru țările care au aderat în 2004 (Polonia, Ungaria, Cehia) și 2007 (România, Bulgaria). De exemplu, România a beneficiat de peste cinci miliarde de euro prin aceste programe până la aderare.
După 2007, aceste instrumente au fost înlocuite de Instrumentul pentru Asistență de Preaderare (IPA) pentru țările candidate actuale.