main logo
490

Când Parlamentul va decide soarta viceguvernatorilor BNM: Aflaţi mâine

Ion Sturzu, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei a fost invitat şi audiat de Comisia de anchetă privind devalizarea sistemului bancar abia pe 14 octombrie, la trei zile după publicarea raportului, în care deputaţii recomandă revocarea din funcţie a sa, dar şi a colegului său, Aureliu Cincilei.

Când Parlamentul va decide soarta viceguvernatorilor BNMColaj: știri.md

Viceguvernatorul a declarat pentru Mold-street.com că până la finalizarea activității Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, nici el și nici viceguvernatorul BNM Aureliu Cincilei nu au fost invitați la audieri pentru întrebări și nici pentru a li se oferi "posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele deținute la acest subiect", transmite Știri.md.

Fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate

Totodată viceguvernatorul spune că nu le-a fost comunicată vreo acuzatie, "deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat Comisiei toate materialele solicitate". 

"Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport", spune Ion Sturzu.

El mai menţionează faptul că împreună cu Aureliu Cincilei au fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv luna noiembrie 2014, nici unul dintre ei nu a patronat domeniul de supraveghere bancară. 

"Conform normelor interne ale BNM, fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv", mai declară Ion Sturzu.

Viceguvernatorul mai aminteşte că în perioada post-criză, în comun cu noua echipă a BNM, s-a implicat activ "în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar, care au adus schimbarea totală a calității sistemului, fapt apreciat înalt atât de investitorii noi străini, cât și de comunitatea internațională”.

Operaţiunea - demisia conducerii BNM

Alexandru Slusari, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă susţine însă că viceguvernatorul BNM a fost invitat la comisie la propunerea deputatului Lilian Carp.

"Trebuia să clarificăm nişte lucruri, căci un fost coleg l-a acuzat de unele acţiuni grave", a declarat Alexandru Slusari, fără a oferi detalii. Totodată el a precizat că în raportul Comisiei nu au fost și nu vor fi operate modificări.

Deputatul Lilian Carp a confirmat aceste informaţii, dar a refuzat să dea detalii. "Deja o să aflaţi mâine! Aveţi răbdare", ne-a declarat Lilian Carp. 

Menţionăm că astăzi urmează a fi examinat în Parlament raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Deja de câteva săptămâni în mediul bancar, dar şi în culoarele de la Parlament şi Guvern se vehiculează că vor fi revocaţi cei doi viceguvernatori, dar şi guvernatorul BNM Octavian Armaşu.

În cazul Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei, măsura ar fi pentru că au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga. 

Aceste intenţii au provocat deja unele semne de întrebare, dar şi îngrijorare pentru stabilitatea sistemului bancar.

De notat că în prezent guvernatorul Octavian Armaşu, împreună cu unul dintre adjuncţii săi se află în deplasare la reuniunea anuală a FMI. Totodată după apariţia informaţiei despre o posibilă revocare, Aureliu Cincilei şi-a luat un scurt concediu din motive familiale. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării