main logo
4967

Când Moldova va trece la calea ferată cu ecartament european

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) recomandă într-un studiu construcţia de linii de cale ferată cu ecartament european spre Ucraina și Moldova pentru o mai bună integrare în rețeaua feroviară europeană.

Când Moldova va trece la calea ferată cu ecartament europeanFoto: știri.md

Studiul face parte din planul de acțiune „Solidarity Lanes” și sugerează că liniile cu ecartament european spre Lvov și Chiṣinău ar fi primul pas pentru îmbunătățirea conexiunilor dintre Polonia și Ucraina și dintre România și Moldova, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Extinderea ecartamentului european va facilita comerţul

„Extinderea ecartamentului standard al rețelei feroviare europene către Ucraina și Moldova va facilita circulația bunurilor și serviciilor, ajutând cele două țări să se integreze mai rapid pe piața UE și accelerând redresarea postbelică a Ucrainei”, a declarat vicepreședinta BEI, Teresa Czerwińska, care este responsabilă pentru operațiunile băncii în Ucraina și Moldova.

Ținând cont de costurile probabile, de cererea preconizată și de considerațiile legate de capacitatea liniei, studiul sugerează, ca prim pas, stabilirea unei conexiuni cu ecartament european de cale ferată între Cracovia/Katowice (Polonia) și Lvov (Ucraina), precum și între Iași (România) și Chișinău (Moldova), apoi mai departe spre Tiraspol şi Odesa (Ucraina).

De asemenea, sunt sugerate și extinderi ulterioare. Studiul evaluează, de asemenea, modul în care noile linii cu ecartament standard din Ucraina și Moldova ar funcționa cu rețeaua din alte părți ale acestor țări, care va continua să utilizeze ecartamentul larg.

Studiul a analizat barierele rămase, inclusiv diferența dintre ecartamentul feroviar utilizat în cea mai mare parte a UE și cel utilizat în Europa de Est. Mecanismul Conectarea Europei II a selectat recent nouă proiecte pentru finanțare care vor avea ca scop îmbunătățirea punctelor de trecere. De asemenea, Comisia a decis să extindă rețeaua transeuropeană de transport în Ucraina și Moldova.

Construirea primelor linii cu ecartament european în Ucraina și Moldova va stimula conexiunea cu Polonia și România și „le va aduce mai aproape de piața unică a UE”.

Prin acest studiu, pregătim terenul pentru soluții pe termen lung, sprijinind Ucraina în comerțul și reconstrucția sa postbelică. Asigurarea interoperabilității din Polonia prin Ucraina, Moldova și România va însemna, de asemenea, o experiență de călătorie mai ușoară și mai eficientă pentru cetățeni”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean. 

Menţinerea ecartamentului actual va creşte decalajul tehnologic faţă de UE

Au fost evaluate trei opțiuni strategice pentru dezvoltarea viitoare a ecartamentului feroviar în Ucraina și Moldova, inclusiv reabilitarea și dezvoltarea în continuare a unei rețele unice de 1.520 mm în Ucraina și Moldova. Aceasta însă va necesita investiții semnificative în instalații de transbordare și/sau soluții bazate pe material rulant, reducând diferența de gabarit dintre sistemele de 1520 mm și 1435 mm. Autorii susţin că menţinerea reţelei de 1520 mm însă va face ca decalajul tehnologic între sistemul feroviar UE și sistemele din Ucraina şi Moldova să se mărească din cauza disparității nivelurilor de investiții (sisteme de interblocare, managementul traficului etc.) și a impactului războiului. Nivelurile mai scăzute de servicii și tehnologia învechită asociate cu 1520 mm au dus la un mod de transport necompetiti.

A doua opțiune prevede o renovare completă a uneia dintre căile existente de 1520 mm, inclusiv o îmbunătățire a sistemului de semnalizare cu blocuri de semnalizare mai scurte (1 km în loc de 2,5 km) și implementarea de noi treceri la nivel cu bariere. Designul și aspectul original ar fi păstrat fără nicio lucrare specifică pentru realinierea căii. Utilizarea traverselor polivalente pentru o potențială viitoare transformare a acestei șine la 1435 mm ar putea fi luată în considerare la implementarea acestei opțiuni. Deși nu este considerată o opțiune independentă, această opțiune se aplică și secțiunilor existente de 1520 mm cu o singură cale. Costul de implementare a unei secțiuni cu o singură cale ar fi proporțional mai mic, susţin autorii studiului.

Opțiunea 3 presupune trecerea de la 1520 mm la 1435 mm, cu renovarea completă a uneia dintre șinele existente de 1520 mm, inclusiv o îmbunătățire a sistemului de semnalizare cu blocuri de semnalizare mai scurte (1 km în loc de 2,5 km) și implementarea de noi treceri la nivel cu bariere. Designul și aspectul original ar fi păstrat fără nicio lucrare specifică pentru realinierea căii. Utilizarea traverselor polivalente pentru o potențială viitoare transformare a acestei șine la 1435 mm ar putea fi luată în considerare la implementarea acestei opțiuni, susţin autorii. 

Cât va costa trecerea

Estimările autorilor arată că implementarea primei etape (au fost luate în calcul nouă scenarii), de construcţie a căii ferate cu ecartament european Ungheni-Chişinău şi Rava Ruska (hotarul Poloniei cu Ucraina) – Lvov ar necesita investiţii de circa 700 de milioane de euro.

Realizarea tuturor etapelor prevăzute în Ucraina şi Moldova ar necesita investiţii de circa 15 miliarde de euro.

Dezvoltarea studiului a fost anunțată de cele două instituții în octombrie 2022, ca urmare a unei propuneri făcute de Comisia Europeană de revizuire a Regulamentului TEN-T și de extindere a patru coridoare de transport (ETC) către Ucraina și Moldova.

În plus, în iunie 2023, CE și guvernul ucrainean au semnat un Acord de asociere a Ucrainei la programul Connecting Europe Facility 2021-2027.

Ucraina și Moldova cooperează, de asemenea, pentru a-și stimula conexiunile și serviciile feroviare, pentru care a fost semnat un Acord de simplificare a procedurilor de tranzit pentru transportul feroviar de marfă. În acest an, cele două țări au făcut mai mulţi paşi pentru a îmbunătăți infrastructura feroviară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării