main logo
1165

Cancerul de col uterin ucide o femeie la 3 zile: Cum poate fi prevenit

Anual, în R. Moldova, aproximativ 100 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar alte 300 sunt diagnosticate cu această boală, care poate fi tratată cu succes dacă este depistată la timp. În săptămâna dedicată prevenirii acestei maladii, autoritățile anunță o creștere semnificativă a numărului femeilor care efectuează screeningul pentru depistarea cancerului, un pas esențial în prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni.

Cancerul de col uterin ucide o femeie la 3 zile: Cum poate fi prevenitImagine simbol

Ginecologul oncolog Lilian Guțu a explicat că cancerul de col uterin poate fi asimptomatic în stadiile incipiente, iar pe măsură ce avansează, pot apărea simptome precum hemoragii intermenstruale, dureri pelviene și sângerări vaginale. Cauzele principale ale bolii sunt infecțiile cu Papilomavirusul uman (HPV), care sunt identificate în 99% dintre cazuri, iar femeile cu comportamente de risc, cum ar fi începutul precoce al activității sexuale sau multiple nașteri, se află în grupul de risc, transmite Știri.md cu referire la TV8.md.

Deși este un tip de cancer frecvent întâlnit în rândul femeilor, cancerul de col uterin este și cel mai tratabil dintre acestea, cu condiția ca diagnosticarea să se facă din timp. În acest context, autoritățile și medicii îndeamnă femeile să efectueze regulat testul Papanicolau, care ajută la depistarea precoce a celulelor anormale.

„Este important să avem un stil de viață sănătos, să evităm sexul neprotejat și să facem screeningul regulat, inclusiv vaccinarea împotriva HPV, care este recomandată mai ales adolescenților”, a subliniat Lilian Guțu.

Conform Ministerului Sănătății, în ultimul an, numărul femeilor care au realizat testul Papanicolau a crescut semnificativ, ceea ce reprezintă un pas important în prevenirea acestei maladii. Totuși, multe femei încă nu sunt conștiente de importanța acestui test, iar altele amână efectuarea sa.

În cadrul săptămânii internaționale de prevenire a cancerului uterin, autoritățile din Moldova subliniază faptul că serviciile de screening și vaccinare împotriva HPV sunt gratuite, iar accesul la aceste servicii este esențial pentru reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Pe plan global, acest tip de cancer reprezintă al patrulea cel mai frecvent diagnosticat la femei, iar creșterea conștientizării și îmbunătățirea accesului la informații și tratamente sunt cruciale pentru prevenirea și combaterea acestei boli.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării