main logo
845

Canalizarea rămâne un lux pentru satele mici: Situația din Capaclia

Oamenii din satul Capaclia, raionul Cantemir, trăiesc în continuare fără condiții elementare de salubritate. În lipsa unei rețele de canalizare, locuitorii își sapă gropi în curți sau aruncă apele menajere la întâmplare. Situația afectează nu doar gospodăriile, ci și instituțiile publice. Autoritățile spun că este nevoie de cel puțin 5 milioane de lei pentru a contribui la un proiect regional de construcție a sistemului de canalizare.

Canalizarea rămâne un lux pentru satele mici: Situația din CapacliaFoto: Imagine simbol

Locuitorii satului se descurcă cum pot, cu sisteme improvizate, care pe termen lung le afectează sănătatea și bugetul, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

„Satul are nevoie de canalizare numaidecât, pentru că toate apele rele se scurg unde nu trebuie”, spune o localnică.

„Grădinița, școala, biblioteca - toate au aceeași problemă. Este mai scump să golești canalizarea improvizată decât să o construiești”, adaugă o altă localnică.

„Noi avem canalizare făcută provizoriu acasă, dar e foarte greu. Apa nu avem unde s-o aruncăm”, completează o altă femeie din localitate.

Un bărbat povestește că are animale, consumă multă apă și plătește tarife mari pentru evacuarea apelor uzate: „600 de lei o cisternă. Și din pensie de 3.055 de lei, ce pot să fac?”

Primarul satului, Galina Rotaru, afirmă că există un proiect comun cu satul Vișniovca, estimat la peste 35 de milioane de lei, dar contribuția necesară din partea celor două sate este imposibil de adunat fără ajutor extern.

„Este un proiect regional. Capaclia trebuie să achite 5 milioane de lei, dar nu cred că vom putea aduna acești bani nici în următorii doi ani”, spune primarul.

În prezent, singurul sistem funcțional de canalizare deservește instituțiile publice, iar deșeurile sunt deversate într-un sistem subteran improvizat, spune edilul.

Situația, în opinia specialiștilor, nu este doar neconformă, ci și periculoasă.

„Fiecare casă are câte o fântână improvizată. Murdăria se infiltrează în pământ și contaminează apa potabilă”, avertizează Mihail-Ștefan Busuioc, angajat al Apă-Canal Cantemir.

Proiectul de canalizare ar presupune și lucrări de spargere a asfaltului, motiv pentru care autoritățile locale se așteaptă la nemulțumiri din partea sătenilor.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2024 s-a înregistrat o creștere cu 16% a numărului localităților cu acces la canalizare, comparativ cu anul 2021. Totuși, mai multe sate din raioanele Briceni, Fălești, Ocnița, Soroca, Rezina, Basarabeasca, Cantemir și Vulcănești rămân complet în afara rețelelor de canalizare publică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării