Camioane pline cu porci vii, filmate la Leușeni. Costiuc: Vin din Olanda
Mai multe camioane care transportă porci vii au fost filmate la vama Leuşeni. Imaginile au fost publicate pe rețelele sociale de liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc. Politicianul crede că focarele de pestă porcină, care au fost lichidate recent şi în urma cărora au fost sacrificați circa 110.000 de porci, ar fi „o operațiune specială” a partidului de la guvernare pentru a „înlocui carnea locală cu cea de import”.

„Camioane pline cu porci de import vin din Olanda. Stau la coadă la vama Leușeni... Din Ungaria vine carne de porc congelată. Mă interesează de ce au distrus aproape jumătate din sectorul zootehnic într-o lovitură. De ce vin porcii vii în Republica Moldova, porcii aceștia care nu prezintă un pericol de a se infecta? Voi sunteți normali?”, se întreabă Vasile Costiuc, transmite Știri.md cu referire la newtv.md.
Acesta susține că operațiunea cu pesta porcină a fost „organizată” de Parlament, Președinție, ANSA și alte companii care vor primi sute de milioane drept despăgubiri din bugetul național.
„Nu poți să cumperi mii de porci vii decât dacă ţi-ai făcut contracte din timp. Ei știau despre această provocare şi au făcut contracte cu firme din Olanda şi astăzi camioanele aduc de câteva săptămâni porci vii. Prețurile exagerate la carne care au explodat cu 25-30% le vor băga pe gât moldovenilor, care vor plânge şi vor plăti”, a spus Costiuc.
Acesta a anunțat că, din cauza filmărilor din zona de frontieră, a fost pedepsit cu 40 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
Amintim că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, la 17 martie, depistarea focarului de pestă porcină la Roșcani. Ulterior, un alt focar a fost confirmat la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni.
Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani și Telița, raionul Anenii Noi; două focare în satul Copceac, raionul Ceadâr-Lunga; un focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar la o fermă de porci din raionul Criuleni.
În total, de la începutul anului curent, au fost identificate 31 de focare de pestă porcină africană, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.