Căldura centralizată, mai ieftină decât cea cu gaz? Ce spun responsabilii
Încălzirea centralizată ar fi mai rentabilă pentru cetățeni decât cea cu gaz sau electricitate.

Declarația a fost făcută de Iurie Razlovan, director general interimar al „Termoelectrica”, în cadrul emisiunii „Forum” cu Leonid Smolnițchi, de la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Întrebat dacă este mai ieftină pentru cetățeni încălzirea centralizată decât cea individuală, Iurie Razlovan a răspuns: „Cu tariful care este acum, noi considerăm și avem calcule că suntem, nu cu mult, dar suntem mai convenabili decât să te încălzești cu gaze sau cu energie electrică. La tariful actual, da. Foarte mult depinde de tarif, pentru că toată lumea se uită la factură, cât costă, dar trebuie să înțelegem câteva aspecte. Pe lângă faptul cât costă o unitate gigacaloria, noi avem blocurile, casele noastre foarte energofage, ele consumă multă energie. Un bloc din Chișinău, de exemplu, îl comparăm cu un bloc din Europa, din Germania spere exemplu.
Da, vor spune că Europa e dezvoltată, dar noi trebuie să înțelegem fenomenul. Deci, un neamț consumă pe metru pătrat de energie termică aproximativ de 2-3 ori mai puțin decât noi. Noi energia pe care o aducem în bloc, foarte multă din ea risipim, din varii motive: că blocul nu e izolat, că geamurile sunt vechi, că acoperișul este cum este, că sistemul intern este dereglat și într-un apartament proprietarul deschide geamurile și asta tot e risipă, în timp ce în altul, tot în acest bloc, având sistemul intern dereglat, îngheață de frig.
După asta, toate neplăcerile cad în capul Termoelectrica, dar lucrurile nu stau tocmai așa, pentru că sistemele interne ale blocului nu ne aparțin nouă. Asta nu e tema directă a Termoelectricii, deși noi ne preocupăm și de asta. Din scara casei, 10 apartamente, 8 sunt conectați, iar alții doi - nu. Dacă ei s-au deconectat, deja sistemul intern nu funcționează așa cum a fost conceput inițial de proiect. În proiectul inițial, cândva când s-a construit casa, centralele murale sau de perete nu erau prevăzute.
Era prevăzută o dimensiune și reglajul se făcea anume prin dimensiunile respective ale radiatoarelor, dacă mergea sistemul de sus în jos, radiatorul avea mai puține secții, cum mergea în jos, mai creștea cu o secție, două, în așa fel, ca temperatura și jos și sus să fie aceeași, cu secții diferite. Reglajul era destul de simplu atunci, dar era efectiv din simplul motiv că se respecta proiectul”, a explicat Iurie Razlovan.
„Pe parcursul timpului s-au produs multe schimbări, unii s-au deconectat, au pus centrale și deja sistemul intern nu mai corespunde cu adevărul care a fost inițial. Alt aspect ce ține de blocuri: Cineva și-a izolat peretele pe exterior, altcineva nu. Pierderi sunt pe alocuri mai multe, pe alocuri mai puține. Izolările acestea se produc haotic, nimeni nu le-a gestionat în niciul fel. Energia care vine în bloc trebuie să o facturăm toată, în întregime”, a mai adăugat directorul general interimar al „Termoelectrica”.
În sezonul de încălzire precedent, facturile la căldură au băgat în șoc mai mulți locatari. La începutul anului 2024, directorul interimar al SA Termoelectrica a declarat că toate apartamentele din blocuri, mai ales cele debranșate, trebuie să contribuie la încălzirea locurilor de uz comun precum scara, etajul tehnic, subsolul etc.” Iurie Rozlovan a explicat de ce în acest an, facturile la energie termică sunt mult mai mari decât anul trecut, chiar și pentru proprietarii locuințelor debranșate de la sistemul centralizat de încălzire.
La 25 ianuarie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, anunța că a convocat o ședință cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ANRE, întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu, pentru a găsi soluții la cazurile în care unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic. Totodată, Parlicov a dat vina pe primarul capitalei, Ion Ceban, pentru faptul că mai mai mulți consumatori trebuie să plătească sume exorbitante pentru căldură, dar și a enumerat și alți factori care au cauzat cifrele mari din facturi.
Mai devreme, Victor Parlicov anunța că în ultima perioadă, mai mulți cetățeni s-au adresat cu petiții, nemulțumiți de cifra din facturile pentru energia termică. În acest context, oficialul a venit cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, legate de noua metodologie de calcul, inclusă în Hotărârea 191, care stipulează în ce mod se repartizează între apartamente, inclusiv cele debranșate, energia consumată într-un bloc locativ.
La mijlocul lunii februarie, Iurie Rozlovan a venit cu noi explicații, după ce mai mulți locatari s-au arătat indignați de faptul că deși afară este cald, în blocurile locative nu este reglată temperatura agentului termic livrat de întreprindere. „Nu dorește Rozlovan sau Termoelectrica pur și simplu să împingă energia termică, nu avem necesitatea asta. Gestionarul fondului locativ este în drept și chiar obligat să-și facă reglajul de debit la nivel, așa încât consumul să fie rațional, confortabil pentru locuitorii blocului. Atunci când afară este foarte cald, poate să închidă furnizarea de agent termic ziua, iar noaptea reia încălzirea blocului. Noi nu avem nicio problemă cu asta”, a precizat șeful furnizorului de încălzire termică.