Călărași: Un bărbat, înecat într-o fântână. Îndemnul IGSU către cetățeni
Un bărbat în vârstă de 65 de ani s-ar fi înecat într-o fântănă. Conform autorităților, tragedia a avut loc pe data de 25 iulie, în localitatea Hirova, raionul Călărași.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Tatiana Muntean, pe 25 iulie a fost solicitată intervenția salvatorilor pentru a extrage corpul neînsuflețit al bărbatului, transmite Știri.md.
În acest sens, oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragedia.
În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să fie responsabili și să respecte regulile de siguranță. Scăldatul și jocul în apă pentru minori se permit doar în locuri amenajate cu stații de salvare.
Intrarea în apă, mai ales pe timp de caniculă, după expunerea îndelungată la razele solare se interzice, întrucât poate să provoace consecințe fatale în urma șocului termic.
Alcoolul și scăldatul sunt incompatibile. Astfel, intrarea în apă după consumul băuturilor alcoolice se interzice strict. Sub efectul băuturilor alcoolice, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă se poate schimba brusc provocând pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale.
O atenție sporită trebuie să fie acordată minorilor. Aceștia trebuie să fi monitorizați în permanență în timpul aflării pe malurile lacurilor și râurilor, dar și în zonele de agrement cu piscine. Scăldatul copiilor de unii singuri nu se permite, în special în zonele nedotate cu stații de salvare.
De asemenea, oamenii trebuie să evite înotul pe timp de noapte, în perioada pentru care sunt prognozate condiții meteorologice nefavorabile și după zonele delimitate ale plajelor.
Nu se admit scăldatul și plonjarea în locurile neamenajate și cu relief necunoscut al albiei bazinului acvatic, precum și plonjarea în apă de pe bărci, poduri și dane.
Totodată, se interzice deplasarea cu ambarcațiuni supraîncărcate, balansarea bărcilor și sărituri de pe un bord pe altul.
Specialiștii avertizează că scăldatul cu colac gonflabil, saltele cu aer sau scânduri pot duce la incidente pe apă, iar persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde singure și să nu intre în apă mai sus de brâu.
În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze la Serviciul de urgență 112.