main logo
471

Cadre didactice, la un seminar privind drepturile minorităților etnice

Cadre didactice din mediul rural au participat la un seminar privind metodele moderne de informare a elevilor despre drepturile minorităților naționale și despre actele internaționale în acest domeniu.

Cadre didactice, la un seminar privind drepturile minorităților etniceCadre didactice, la un seminar privind drepturile minorităților etnice

Evenimentul a fost organizat ieri, în satul Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia, de Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Seminarul cu tema „Valoarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale“ a fost finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Ambasada Olandei la București.

Șeful Oficiului Avocatului Poporului de la Comrat, Svetlana Mironova, a declarat că nimic nu ar putea să justifice discriminarea rasială. Potrivit sursei citate, „discriminarea între ființele umane pentru motive de rasă, culoare sau origine etnică este un obstacol în calea prietenie între națiuni, fiind susceptibilă să tulbure pacea şi securitatea popoarelor”.

Participanții la seminar au aflat că primul instrument multilateral european cu forță juridică consacrat minorităților naționale în general este Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale. Aceasta are drept obiectiv protejarea existenței minorităților naționale pe teritoriul statelor Părți. Convenția urmărește să promoveze o egalitate deplină și eficientă a minorităților naționale, prin asigurarea condițiilor adecvate pentru conservarea și dezvoltarea propriei culturi și pentru menținerea propriei identități, este specificat într-un comunicat remis presei.

Potrivit unui comunicat, documentul enunță principiile ce trebuie respectate în domeniul vieţii publice în privința persoanelor care aparțin minorităților, cum sunt libertatea întrunirilor pașnice, libertatea de asociere, libertatea de expresie, libertatea de gândire, de conștiință și a religiei, accesul la mijloacele mass-media, precum şi libertăţile în domeniul lingvistic, al învăţământului, al cooperării transfrontaliere, etc.

Participanții la eveniment au menționat că au învățat multe lucruri necesare care pot fi utilizate cu succes în domeniul educației tinerilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării