Cadoul primit de Sandu de la Zelenski poate fi admirat la muzeu
Cadoul oferit preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de către preşedintele Ucrainei, în timpul vizitei sale la Kiev, este o copie-suvenir a unei piese arheologice de acum aproape 1.700 de ani.
Experţii Muzeului Naţional de Istorie din Chişinău au intrat în posesia obiectului şi spun că reprezintă o podoabă regală de mare valoare istorică din tezaurul ucrainean, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Piesa nu este originală şi a fost oferită de preşedintele Maia Sandu Muzeului Naţional de Istorie. Cadoul oferit în dar Maiei Sandu este mai mult unul simbolic, şi asta pentru că acesta diferă de original, care este mult mai mare, cântăreşte peste un kilogram, iar după cum vedeţi în această fotografie, în partea de sus şi jos este transparent.
Natalia Mateevici, cercetător coordonator, Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău: „Lumea nu a înţeles că este o copie suvenir făcută cadou de către preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pentru doamna Maia Sandu, ca atare e o copie suvenir pentru ţară şi gestul doamnei Maiei Sandu este benefic pentru noi şi până acum nu am avut ocazia să avem aşa cadouri din partea Preşedinţiei.”
Specialiştii din cadrul muzeului urmează să analizeze exponatul. Pectoralul de aur de la Tovsta Mogila a fost găsit acum 50 de ani de către renumitul arheolog ucrainean, Boris Mozolevschi. Obiectul a fost descoperit într-un tumul sub formă de piramidă şi a aparţinut unui rege care a domnit în anii 340-350.
Natalia Mateevici, cercetător coordonator, Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău: „Şi aici puteţi să vedeţi cum arată pectoralul în realitate, are 30,6 centimetri în diametru, un kilogram 140 de grame de aur de cea mai bună calitate, 958. Pe original părţile, cadranele de sus şi jos sunt transparente, erau făcute de către meşteri figuri 3D şi sudate între aceste cadrane cu linii şnurate.”
Imagini cu piesa de mare însemnătate arheologică pot fi văzute pe timbre, cărţi poştale şi chiar monumente din Ucraina. Pectoralul va fi expus vizitatorilor până la sfârşitul lunii mai la Muzeul de Istorie.