main logo
6346

Buzu: Este un mit că unele familii cu două mașini au primit compensații

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că, în acest an, moldovenii care au depus cereri pentru a beneficia de compensații au fost verificați foarte minuțios în bazele de date la care a avut acces ministerul.

Buzu: Este un mit că unele familii cu două mașini au primit compensațiiImagine simbol

Întrebat dacă, în acest an, sistemul de compensații a fost eficient, asfel încât să nu existe situații când familii non-vulnerabile au primit ajutor, iar familiile vulnerabile au primit sume mult prea mici, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a răspuns:

„Este un mit care bântuie la noi în țară că sunt familii care au două mașini și primesc compensații. În acest an, cetățenii ne ofereau un IDNP și noi verificam la ASP, la Cadastru, la Poliția de Frontieră și noi vedeam. Dacă pe acel IDNP este o mașină, noi putem să vedem dacă este mașină sau nu. Putem vedea și creditele pe care le au cetățenii. În sistemul nostru de compensații avem peste 1,5 milioane de persoane. Pentru fiecare persoană declarată există un IDNP, probabilitatea că sunt persoane care au averi, venituri și beneficiază de compensații este una foarte mică, extrem de mică”, a explicat Buzu, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„În decembrie am anunțat că în sistem avem aproximativ 60.000 de solicitanți care nu au beneficiat de compensații, anume pentru faptul că am identificat că au dividende, au bunuri imobile cu o valoare cadastrală de peste 2,5 milioane de lei etc. Sistemul a identificat acest lucru și cu siguranță când avem un program de care beneficiază peste 720.000 de familii, majoritatea din Republica Moldova, există anumite breșe. Dar în acest an am avut ambiția, dacă există un sistem public de date, o bază de date la care să avem acces și să ne ajute să înțelegem mai bine situația solicitanților, noi am făcut acest lucru. Și în fiecare an vom depune efort să îmbunătățim aceste lucruri. Am primit apeluri că vecinul are o pensie așa și compensație invers. Tot timpul zic: Ceea ce credem noi despre vecin nu mereu e totalmente corect. De asta cel mai bine am încercat în cabinetul personal să oferim descifrarea, veniturile, valoarea compensației în fiecare lună și o argumentare cum și de ce am stabilit această compensație”, a mai precizat Buzu.

Începând de pe data de 8 aprilie, cetățenii pot ridica compensațiile monetare pentru căldură aferente lunii martie. Transferul este realizat prin sistemul guvernamental de plăți.

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 250 de milioane de euro, inclusiv pentru a compensa tarifele înalte la gaz și energia electrică. La rândul său, malul stâng va primi 60 de milioane de euro, dar numai dacă va îndeplini anumite condiționalități. Anunțul a fost făcut de comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, în cadrul conferinței comune cu Maia Sandu.

„Acest pachet cuprinzător va face sistemul Dvs. energetic rezilient și independent, acest lucru este cel mai important. După care prin acești bani vom ajuta să compensați tarifele înalte, facturile mari pe malul drept. Facturile Dvs. vor fi mai scăzute. După care vom crea un fond pentru familiile cele mai expuse, cele mai vulnerabile. Acest lucru va reprezenta un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro, după care vom crea un fond pentru afacerile intense, încă 50 de milioane, și prin intermediul Planului de creștere vă vom ajuta să reformați sistemul energetic, pentru a deveni independenți. Este vorba despre un ajutor enorm, aceste pachete energetice reprezintă doar o parte din ajutorul oferit Moldovei”, a punctat Marta Kos.

În luna martie 2025, toți consumatorii casnici au beneficiat de compensații la energia electrică, incluse direct în facturi, pentru consumul din februarie. S-a întâmplat după ce Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre ce prevede implementarea acestei măsuri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării