Bojdeuca lui Creangă va fi reabilitată într-un proiect transfrontalier
Consiliul Județean anunță că a semnat, pe 3 noiembrie 2021, contractul de achiziție publică a lucrărilor de construcții pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”.
Restaurarea Bojdeucii din Țicău face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria orașului Fălești, în calitate de parteneri, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.
Câștigătorul licitației este SC IASICON SA, iar valoarea contractului este de 2.679.012,90 lei românești (10.983.952,89 lei moldovenești) fără TVA.
Finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 - Pentru promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.
„Salvăm un simbol al Iașiului cultural pentru a putea să îl transmitem și generațiilor viitoare. Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu din Iași. În 2019, înainte de pandemie, au fost peste 50.000 de vizitatori.
O parte dintre cei care îi calcă pragul vine de dincolo de Prut, pentru că aici descoperă o parte a moștenirii de suflet care ne leagă. Cu atât mai mare este satisfacția că putem să o reabilităm printr-un proiect transfrontalier de care vor beneficia și două obiective din orașul Fălești.
Este vorba despre restaurarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” și de reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
„Anul acesta Consiliul Județean a acordat o foarte mare importanță obiectivelor culturale. După inaugurarea Casei Muzeelor, începem acum lucrările la Bojdeuca lui Creangă și urmează reabilitarea Filarmonicii, a Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, dar și a ansamblului Castelului și Mănăstirii Miclăușeni, acesta din urmă în parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor”, a declarat Radu Ursanu, președintele Comisiei de Cultură din cadrul CJ Iași.
„Mulțumim echipelor din cadrul Consiliului Județean Iași și al Muzeului Național al Literaturii Române Iași care ne ajută să implementăm acest proiect extraordinar de important pentru Iași. Ne vom implica cu totul pentru ca această restaurare să fie într-adevăr o punere în valoare a patrimoniului cultural al Iașiului”, a spus directorul adjunct al MNLR Iași, Anca Buzea.
„După Casa Dosoftei și Casa Muzeelor, avem acum posibilitatea de a restaura și reabilita Complexul Muzeal „Ion Creangă”. Elementele de restaurare sunt foarte bine definite în proiect și sperăm ca în perioada execuției lucrărilor, împreună cu proiectanții, să găsim cele mai bune soluții pentru ca acest obiectiv să fie predat la timp”, a afirmat Gheorghe Baean, director tehnic al SC Iasicon SA.
Durata contractului este de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Acestea presupun atât restaurarea Bojdeucii, cât și reabilitarea și modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și accesului pietonal, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.
Finanțarea europeană mai asigură restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din orașul Fălești.
Pe 4 august 2021, Consiliul Județean Iași anunța că a fost semnat Contractul de grant prin care Bojdeuca lui Creangă va fi reabilitată.