Boala Lyme, în creștere alarmantă: 249 de cazuri, înregistrate în 2024
Cazurile de boala Lyme, cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială din Republica Moldova, sunt în creștere alarmantă, atrag atenția autoritățile sanitare.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2024 au fost înregistrate 249 de cazuri, comparativ cu 185 în anul anterior. Printre cei afectați se numără și 88 de copii, inclusiv 7 sub vârsta de 2 ani, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Știu că este foarte periculos nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, poate duce chiar la deces. Am un câine, știu – ne vaccinăm special împotriva mușcăturilor de căpușe, de asemenea, după plimbări, în perioada verii – îl verificăm și pe copil.”
„Este foarte periculoasă mușcătura de căpușă. Știu chiar un caz – un copil a fost mușcat și nu știau ce să facă. Este foarte periculos. Aveți grijă. S-a ajuns chiar la operație.”
Specialiștii pun această creștere pe seama condițiilor meteorologice atipice, care au favorizat multiplicarea căpușelor pe tot parcursul anului, extinzând astfel riscul de contact cu oamenii.
„În copilăria mea nu exista așa ceva. Ne odihneam peste tot, la lac, în pădurici, mergeam la colhoz, pe iarbă, în corturi. Dar nu-mi amintesc de așa ceva.”
„Ca să o scoți mai ușor, este mai bine să ungi în jur cu ulei de floarea-soarelui sau unt – căpușa nu are aer și iese singură.”
Medicii infecționiști recomandă verificarea atentă a pielii după fiecare ieșire în natură și prezentarea la medic în cazul în care se observă o căpușă atașată.
„Odată cu venirea primăverii și înflorirea naturii, apare un număr mare de căpușe. Totul ar fi bine dacă acestea nu ar fi purtătoare de infecții umane, care pot provoca așa-numita boală Borelioză sau boala Lyme. Un lucru foarte important este ca atunci când venim de la natură să ne dezbrăcăm atent și să ne examinăm porțiunile tegumentelor, deoarece căpușa poate să înțepe fără să simțim”, spune Stella Gorea, medic infecționist la Spitalul Clinic Bălți.
Totodată specialiștii îndeamnă părinții să educe copiii privind comportamentul preventiv în zonele verzi și să verifice periodic tegumentele acestora.
„Dacă vedem că o căpușă nu s-a înfipt complet în piele, trebuie să încercăm să o scoatem cu ajutorul unei pensete. Dacă nu suntem siguri pe noi, cea mai bună opțiune este să ne adresăm la Unitatea Primiri Urgente unde se va înlătura căpușa de către un lucrător medical. Un lucru important este ca acest loc unde a fost căpușa să fie monitorizat zilnic. Să urmărim dacă nu apare o zonă de eritem, o pată roșie”, a mai adăugat Stella Gorea.
În municipiul Bălți, viceprimarul Vitalie Balan a emis o dispoziție prin care solicită intervenția serviciilor „Spații Verzi” pentru tratarea zonelor infestate cu căpușe.