main logo
2891

BNS: Șase din zece tineri nici nu muncesc și nici nu merg la școală

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că șase din zece tineri din Republica Moldova nici nu muncesc și nici nu merg la școală. Potrivit experților, problema nu e nouă și duce la scăderea performanțelor economice și la creșterea fenomenului de migrație.

BNS: Șase din zece tineri nici nu muncesc și nici nu merg la școalăFoto: Imagine simbol

Anul trecut, rata medie a șomajului în Republica Moldova a fost de 4,6. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani a fost de 6%, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Cei mai afectați sunt tinerii până la 24 de ani, cu o rată a șomajului de 11,5%. Așa se face că principalele surse de venit ale tinerilor rămân banii părinților, ajutoarele sociale sau banii veniți din diasporă.

Potrivit specialiștilor, rata șomajului este direct influențată de nivelul de instruire scăzută sau proiectele personale.

„Dacă vorbim despre generația mea care era mai mult concentrată pe creșterea profesională, astăzi valorile s-au schimbat și tinerii s-au orientat spre construirea vieții personale. Nu putem vorbi că cerințele sunt foarte mari, din contră, cerințele tinerilor sunt mai mari decât ceea ce oferă piața. Adică să încerci să angajezi astăzi un tânăr este foarte, foarte complicat”, spune lectorul universitar Veaceslav Reabcinschi, doctor în sociologie.

Șomajul în rândul tinerilor afectează potențialul economic al țării și se răsfrânge direct asupra competitivității.

„Odată ce avem șomaj în rândul tinerilor, punem presiune asupra bugetului public național, în special pe bugetul de stat, pentru că statul trebuie să asigure acești cetățeni cu o anumită sumă de bani. Factorul numărul trei ar fi scăderea productivității. Subutilizarea forței de muncă duce întotdeauna la scăderea productivității generale a economiei”, susține directorul Centrului Analitic Economica, Marin Gospodarenco.

Lipsa unei educații adecvate în familie, programele școlare necorelate cu piața muncii, schimbările sociale și aspirațiile deseori nerealiste spre bunăstare fără efort sunt și acestea elemente care duc la o rată ridicată de inactivitate în rândul tinerilor.

Specialiștii recomandă dezvoltarea programelor de învățământ prin utilizarea noilor tehnologii, dar și oferirea de facilități la angajare.

„Sistemul educațional trebuie dezvoltat, trebuie de creat programe noi de învățare, de predat materii noi, inovative. Totodată, este important de dezvoltat economia digitală, unde tinerii din Republica Moldova ar putea lucra aici, la noi, dar și pentru companii transnaționale, de exemplu”, a adăugat Marin Gospodarenco.

În Republica Moldova sunt peste 567 de mii de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării