main logo
691

Blândețea stelelor. Istoria Micului Prinț de la Valea Morilor

Pe 10 august, în Parcul Valea Morilor a fost inaugurat un mini-monument. În locul unei bile decorative pierdute, a apărut asteroidul B 612 și locuitorul său – Micul Prinț.

Blândețea stelelor. Istoria Micului Prinț de la Valea Morilor

Astfel, Chișinăul a obținut o atracție turistică de mărimea unei planete. Reportera #diez ne povestește întreaga istorie a proiectului realizat de către designerul Igor Uduslivii, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

„Dacă cumva veți avea drum încoace, vă implor, nu vă grăbiți, mai zăboviți puțin sub această stea! Și dacă se va apropia de voi un băiețel mic, cu părul de aur, dacă el va râde ca un clopoțel și nu va răspunde nimic la întrebările voastre, cred eu, vă veți da seama cine e. Și atunci vă rog mult, nu uitați să-mi alinați tristețea. Scrieți-mi cât mai repede că s-a întors…”

Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupéry

Mai mulți ani în urmă, dimineața mea începea cu ritualul Mi3ch. Mi3ch aka Dmitry Chernishev avea un blog, de altfel, blogul este și azi, doar că atunci era mult mai popular. Mi3ch publica, aproape în fiecare zi, vreo istorioară interesantă, o serie de fotografii însoțite de citate, etimologia unor cuvinte sau o întrebare din rubrica Guinness, răspunsul la care îl aflai a doua zi. De la șuruburi, submarine până la lilieci și balene. Frumoase dimineți, nicio zi fără o nouă descoperire! Treptat, am cam rărit-o cu Mi3ch. Îmi aminteam de el o dată pe lună sau două. Apoi l-am lăsat uitării cu totul.

Câteva luni în urmă l-am cunoscut virtual (Facebook) pe designerul, ilustratorul Igor Uduslivii. În scurt timp l-am poreclit Mi3ch. Igor publică în fiecare zi texte despre flora și fauna de pe spatele leneșului, zmeii lui Bell, logo-uri, tot soiul de mașini și multe, multe ilustraţii.
Aproximativ două luni în urmă, Igor a scris o postare despre ideea de a crea o statuie a Micului Prinț la Valea Morilor. Observând că pe gardul ce împrejmuiește lacul, pe alocuri, lipsesc bile/sfere s-a gândit că unul dintre vârfurile schilodite ar putea domestici un asteroid. Ideea a fost primită cu mult entuziasm și încurajare, exact cât trebuia pentru impulsul de a o realiza.

Inițial a fost prințul din plastilină, apoi cel din ceară, iar în final prințul din bronz.
Iată așa un fel de reîncarnare. De fapt, întregul proiect are o alură magică. A pornit de la o simplă idee inspirată din statuile micuțe din alte orașe, preferata lui Igor fiind cea din Stockholm – băiețelul care privește luna. Unii luna, alții soarele… dar la partea aceasta ajungem mai târziu.
Mai mult, Igor deja realizase una dintre ideile sale legate de Micul Prinț, și anume proiectul Jackets + Bookmarks. În cazul machetei prințului, acesta se ițea dintre pagini sub forma unui semn de carte. Așa că, într-o oarecare măsură, puteai prezice că la un moment dat va apărea și o statuie, noroc că există gardul de la Valea Morilor, noroc că bilele mai cad și cineva găsește un rost în asta.

Cel mai emoționant moment din întregul proces de creare a prințului a fost spargerea carcasei din gips și prima întâlnire cu Micul Prinț din bronz. Cele câteva minute în care Igor a studiat atent și totodată frenetic dacă-i bine, dacă papionul stă aranjat, dacă nu lipsește un bumb, mai să numere dacă are toate degețelele. Apoi asteroidul, sigur sunt toți trei vulcani, sigur unul este stins? Și chiar este ceva magic în această întâlnire, într-un prinț apărut dintr-un avocado.

Citește întregul reportaj pe diez.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării