main logo
3398

Biserica medievală din Moldova: Unde se află lăcașul sfânt

Astăzi, orașele și satele din Moldova sunt împodobite cu mii de biserici de piatră, dar bisericile de lemn devin din ce în ce mai rare în fiecare an. Una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Moldova se află în satul Rotunda, raionul Edineț.

Biserica medievală din Moldova: Unde se află lăcașul sfânt

Modestă, fără turnulețe și cupole, ea se ridică sub un acoperiș înalt și abrupt din șindrilă, și are doar trei cruci amplasate pe vârful acoperișului într-o linie. Biserica Mihailovskaia, cunoscută acum ca Biserica Sfinților Arhanghelilor Mihail și Gavriil, este situată într-o curte spațioasă, transmite Știri.md cu referire la esp.md.

Biserica a fost construită din donațiile sătenilor în 1802. De-a lungul istoriei sale, clădirea a fost reparată: în anii 1831, 1878 și 1892. În anul 1941, biserica a fost consolidată cu un fundament din piatră.

Astăzi, în Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, slujbele sunt oficiate de părintele Adrian (Postolache). El este originar din satul Pelinia, raionul Drochia. A preluat parohia 11 ani în urmă.

"În Moldova, în secolele XVII-XVIII, în multe sate s-au construit biserici discrete, fără elementele de identificare ale unei biserici ortodoxe, ascunzându-le în case obișnuite. Astfel, strămoșilor noștri le-a reușit să le ascundă de turci, care interziceau creștinilor să ridice biserica", a povestit părintele.

Întregul teritoriu al bisericii este îngrijit, cu multe flori. În centrul curții sunt amplasate două monumente comemorative: spre dreapta aleii care duce spre biserică se află o veche cruce memorială, instalată în anul 1863, iar spre stânga este o compoziție sculpturală formată din două elemente - o crucificare cu inscripții memoriale și un basorelief ce reprezintă icoana Maicii Domnului.

Construcția acestei mici biserici este simplă: de la vest la est sunt amplasate în mod consecutiv trei încăperi - pronaos, partea centrală - naos (sau nava) și altarul. Această formă alungită a bisericii, din punct de vedere structural, reprezintă o bazilică creștină veche, de unde și provine originea numelui moldovenesc "biserică".

În Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, băncile nu sunt instalate în perimetru, de-a lungul zidurilor, ci ca în bisericile catolice - în rânduri egale de o parte și de alta a intrării. „Asta pentru ca credincioșii care se așează pe ele să nu stea lateral în fața icoanelor, astfel încât să poată vedea întregul iconostas și să aibă cele mai importante icoane în fața ochilor", explică părintele Adrian.

Biserica de lemn din satul Rotunda, raionul Edineț, își sărbătorește hramul pe 21 noiembrie.

Satul Rotunda este situat la 15 kilometri de Edineț, la 80 de kilometri de orașul Bălți și la 220 de kilometri de Chișinău.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării