main logo
1153

Bilanț negru: 185 de morți și 2.194 de răniți în accidentele rutiere din țară

În primele nouă luni ale anului curent, în Moldova s-au înregistrat 1.862 accidente rutiere, în care 185 de persoane au decedat, iar altele 2.194 au fost traumatizate.

Bilanț negru: 185 de morți și 2.194 de răniți în accidentele rutiereColaj: știri.md

Situația este, totuși, mai bună decât în perioada similară a anului 2018, potrivit informaţiei din Sistemul informaţional automatizat ”Registru accidente rutiere”, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Viteza neadecvată condiţiilor și situaţiei rutiere rămâne principala cauză care a dus la decesul a 59 de persoane şi traumatizarea a alte 563. Totodată, în creştere sunt alte cauze, precum neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni şi starea de ebrietate și adormire la volan.

Totuși, comparând datele cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se atestă o descreştere atât a numărului de accidente produse (cu 2,56%), cât și a celui de persoane decedate (cu 9,76 %) și a celor traumatizate (cu 6,68%).

Cea mai mare descreştere a numărului de persoane decedate a fost înregistrată la Ocniţa, Cahul, Făleşti, Orhei, Ştefan Vodă şi Sângerei.

Totuși, un număr mai mare de accidente comparativ cu perioada similară a anului trecut s-a înregistrat în Anenii Noi, Călăraşi, Drochia, Edineţ, Rezina, Râşcani și Ungheni. Principale și cele mai riscante cauze ale accidentelor în aceste raioane au fost viteza neadecvată condiţiilor rutiere şi starea de ebrietate alcoolică.

La nivel republican, cele mai multe accidente s-au întâmplat din următoarelor cauze: viteza neadecvată condiţiilor, situaţiei rutiere (59 persoane decedate și 563 traumatizate), neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni, condusul în stare de ebrietate și adormirea la volan.

La nivel de localități, municipiul Chișinău este lider la numărul de accidente produse, urmat de Orhei, Ialoveni, Bălţi, Criuleni, Edineţ, Teleneşti și Floreşti.

Totodată, șoferii sunt cei mai neatenți în zilele de duminică (289 cazuri), provocând un număr mai mare de accidente față de alte zile ale săptămânii, precum și în intervalul orelor 16:00 -18:00 şi 18:00-20:00. 

Gravitatea acestora, în dependenţă de persoane decedate, este majoră în intervalele: 20:00-22:00 şi 00:00-06:00.

De asemenea, potrivit datelor statistice extrase din Registrul accidentelor rutiere, cele mai multe persoane au decedat în urma accidentelor cu implicarea unui singur autovehicul. 

Comparativ cu anul 2018 se atestă o descreştere substanţială a ratei mortalităţii în urma accidentelor cu participarea mai multor vehicule şi o uşoară scădere în rândul accidentelor cu implicarea pietonilor.

Referitor la tipul accidentului, cele mai multe au fost comise în urma ciocniri laterale. 

Urmează tamponarea pietonilor aflaţi pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, marcaje, insule, etc.), precum și a celor care au traversat neregulamentar sau au staţionat pe partea carosabilă a drumului.

Cât despre vârsta persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, s-a constatat că 50,2% din numărul total aveau între 31 – 64 ani, iar alte 11,8% - peste 65 ani. 

Cele mai multe persoane traumatizate grav sau uşor aveau între 31 și 64 de ani. 

Numărul minorilor constituie 15,89% din numărul total al persoanelor care au avut de suferit, iar 40 la sută din aceștia au decedat.

Din vina minorilor, în perioada de referință s-au produs 72 de accidente, numărul fiind în creștere față de anul 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării