main logo
456

Biblioteci din R. Moldova, modernizate cu ajutorul României

Relațiile bilaterale strânse și proiectele comune au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero.

Biblioteci din R. Moldova, modernizate cu ajutorul României100 de biblioteci din Moldova, modernizate și dotate cu fonduri de carte

În cadrul întrevederii, premierul a spus că această întâlnire are loc într-o zi simbolică, când sărbătorim cu toții Mărțișorul. Urmare a eforturilor comune, acesta a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Iar astăzi întreaga lume, inclusiv motorul de căutare GOOGLE, cunoaște despre Mărțișor, transmite Știri.md.

Pavel Filip a mulțumit României pentru susținerea constantă acordată și a menționat că deja a fost elaborat și urmează să fie remis părții române proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înțelegerilor la care s-a ajuns la ultima ședință comună a guvernelor de la Chișinău și București.

„Dacă până acum relațiile noastre erau bazate mai mult pe emoție, actualmente, avem o abordare pragmatică. Ne-am dorit investitori români serioși și îi avem: banca Transilvania și compania Transgaz. În comun dezvoltăm și proiecte de infrastructură, de interconectare pe gaze naturale, energie electrică, comunicații și transport. Trebuie să avem o unire prin fapte, o unire de infrastructuri, astfel încât să nu ne mai poată dezbina nimeni”, a spus Pavel Filip. În mod special a fost evidențiată oportunitatea dezvoltării unui proiect transfrontalier de trecere la ecartament european pe traseul feroviar Chișinău-Iași, dar și a lansării unui tren rapid Chișinău-București.

„Republica Moldova reprezintă pentru noi mult mai mult decât o țară în Parteneriatul Strategic. Suntem nu doar colegi, dar prieteni”, a spus Natalia Elena Intotero. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a menționat că în prezent se discută despre posibilitatea modernizării și dotării cu fonduri de carte a 100 de biblioteci din Republica Moldova, dar și despre promovarea unor proiecte comune pentru diasporă.

Pavel Filip a apreciat aceste proiecte, accentuând importanța păstrării și promovării tradițiilor și consolidării cooperării în domeniul culturii: „Dacă nu investim în cultură, nu avem de unde strânge roade în economie”.

În prezent, cu eforturi comune, ia este promovată pentru a fi inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării