main logo
1735

Beneficiile consumului de ouă, explicate de specialiști

Un ou pe zi și doctorul nu va veni. Se poate spune și aşa, pentru că oul e plin de fosfo-lipide.

Beneficiile consumului de ouă, explicate de specialiștiImagine simbol

Dacă eliminăm complet grăsimea din alimentație, corpul nostru nu poate funcționa, de la digestie până la sistemul nervos, ficat, ochi și inimă, toate organele sunt dependente de grăsime, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Mai ales ficatul, această uzină vitală pentru sănătate, are nevoie de grăsime. Și nu orice fel de grăsime, ci fosfolipide, niște acizi grași esențiali.

Fosfolipidele au un caracter amfipatic, adică conțin o parte hidrofilă și o parte hidrofobă. Cel mai cunoscut exemplu este lecitina din ou, capacitatea ei de emulsificare ne permite să obținem maioneză din gălbenuș și ulei, ține apa și grăsimea împreună.

Trebuie să știți că membrana tuturor celulelor este formată din fosfolipide, prin intermediul lor se realizează schimburile de nutrienți la nivel celular. O alimentație fără grăsimi are impact negativ asupra comunicării dintre celule.

Tot fosfolipidele, și în special fosfatidilcolina, intră în compoziția sărurilor biliare care asigură digestia și metabolismul grăsimilor din mâncare. Cu ajutorul ei acizii grași omega 3 traversează bariera hematoencefalică și ajung la creier, unde sunt utilizaţi de celulele nervoase.

Care sunt sursele alimentare de fosfolipide? Gălbenușul de ou și organele animale, adică ficat, creier, inimă, splină.

Ce beneficii are aportul de fosfolipide pentru sănătate? Încă din anii 80 s-a arătat efectul pozitiv asupra bolilor neurologice de tip Parkinson sau tulburări bipolare. În anul 1994, Comisia germană de Sănătate publică a aprobat folosirea fosfolipidelor din soia pentru tratamentul colesterolului crescut din sânge. Printre efectele pozitive ale fosfolipidelor s-a remarcat recuperarea ușoară şi rapidă după o suferință îndelungată, reducerea stresului şi un tonus mai bun.

Și bolile inflamatorii sunt ameliorate cu fosfatidilcolină, scade inflamația peretelui intestinal iar colita ulceroasă intră în remisie.

Ficatul se reface și funcționează mai bine când este ajutat de acizi grași esențiali. Care este doza optimă? Avem nevoie de un gram și jumătate de fosfolipide în fiecare zi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării