Bazinul râului Ciulucul Mic a fost reabilitat ecologic
Bazinul râului Ciulucul Mic, pe teritoriul raioanelor Fălești, Sângerei și Telenești, a fost reabilitat ecologic datorită unui proiect, realizat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Cooperare (ADA).
Până la aceasta râul era supus nerespectării regimului hidrologic, nu avea fâșii de protecție, ceea ce a influențat negativ asupra cantității și calității resurselor de apă, precum și a sănătății populației locale, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
Potrivit Gabrielei Isac, coordonatorul proiectului „Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic” (EcoVisio), programul a inclus mai multe activități practice de reabilitare ecologică a bazinului râului: construcția și folosirea lăzilor de compostare a frunzelor la câteva instituții din orașul Sângerei, acțiuni de salubrizare la care au participat zeci de locuitori ai localităților cuprinse de proiect, precum și acțiuni de înverzire. „În pofida secetei și a iernii timpurii din anii 2018-2019, au fost plantați aproximativ 30 de mii de puieți și butași, procurați în cadrul proiectului și donați de persoane fizice”, a menţionat Gabriela Isac.
Sursa citată a explicat că obiectivul proiectului a fost de a asigura supraviețuirea puieților, conservarea biodiversității, implicarea localnicilor, promovarea valorii spaţiilor verzi pentru beneficiul mediului și al omului. De asemenea, proiectul şi-a propus să crească nivelul de conștientizare a populației și autorităților publice locale în ceea ce ţine de managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică în bazinul hidrografic al râului Ciulucul Mic.
„Una din principalele activități a fost elaborarea și aprobarea Planului de gestionare a bazinului hidrografic al râului Ciulucul Mic, care numără circa 75 de acțiuni planificate pe toate trei brațe ale râului în trei raioane, pentru perioada anilor 2019-2024. Problemele unui râu nu pot fi rezolvate printr-un singur proiect mic – chiar dacă și râul se consideră unul ”mic”. Totuşi, suntem ferm convinși că una dintre realizările principale ale proiectului rămâne crearea unei comunități – atât la nivel administrativ, cât și la nivel individual – în jurul Ciulucului. Ciulucul ca râu nu este un scop final – mai degrabă un simbol, un obiectiv intermediar și un prilej pentru mobilizare și îmbunătățire a situației ecologice în general”, a relevat coordonatorul proiectului.
Proiectul “Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic” a fost realizat de Asociația Obștească ”EcoVisio” cu suportul Programului de Suport (granturi) pentru proiecte mici oferite ONG-urilor în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, finanțat din Proiectul SDC-ADA “Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”. Acesta a fost coordonat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția “Apele Moldovei” și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare.